Escaut! Escaut!

Een literaire Scheldereis

16.09.16 - 29.01.17

Met de tentoonstelling Escaut! Escaut! bewijst het Letterenhuis dit najaar eer aan vijf Franstalige Vlaamse schrijvers: de dichter Emile Verhaeren – honderd jaar geleden overleden – en vier van zijn tijdgenoten Georges Eekhoud, Max Elskamp, Georges Rodenbach en Maurice Maeterlinck. De auteurs werden geboren tussen 1855 en 1865 in een stad of dorp aan de Schelde. En ze schreven ook allemaal over de illustere stroom.

Activiteiten

Oorlogsdagboek Harderwijk

Verhalen uit een interneringskamp 1914-1918

Na de val van Antwerpen kwamen 13.000 Belgische soldaten terecht in het Nederlandse interneringskamp van Harderwijk. Een van hen, Henri Picard, hield er een dagboek bij.

Elke week publiceert het Letterenhuis een fragment uit dat dagboek.

Lees meer

25 mei 1915

25 mei 1915

Dinsdag 25 mei 1915

Staaltjes van gereformeerd redeneren. Een Hollandse dokter die vaccinatiebriefjes na moet, is snel op zijn teentjes getrapt. Ook kolonel De Pauw voelt zich in zijn gezag aangetast. En krantenartikels leiden tot vreemde reacties.


Zeker zien

Bezette Stad (1921)

Bezette Stad (1921)

Bezette Stad. Originaalhoutsneden en tekeningen van Oskar Jespers. Het Sienjaal, 1921.


Hobbelpaard door Marcel van Maele

Hobbelpaard door Marcel van Maele

Marcel van Maele: Hobbelpaard (1979). Assemblage.


Het Letterenhuis

Kennismaking

Kennismaking

Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.


In de kijker

Handschriften van Hugues C. Pernath

Handschriften van Hugues C. Pernath

Interessante collectie verworven

Dankzij het Dotatiefonds voor boek en letteren heeft het Letterenhuis een interessante collectie verworven met 32 handschriften van de dichter Hugues C. Pernath (1931-1975), door hemzelf geïllustreerd met viltstift en gouache.


Ontmoetingsmoment kunstenorganisaties

Ontmoetingsmoment kunstenorganisaties

Ook in 2016 organiseren PACKED vzw en de TRACKS-partners een ontmoetingsmoment voor kunstenaars, kunstenorganisaties, cultureel-erfgoedwerkers en geïnteresseerden in kunstenerfgoed. Het evenement vindt dit jaar op 23 juni plaats in deSingel.


Archief Jef Geeraerts in Letterenhuis

Archief Jef Geeraerts in Letterenhuis

Op 11 mei 2016 was het 1 jaar geleden dat Jef Geeraerts overleed. De Vlaamse schrijver liet een belangrijk literair oeuvre na dat hij samen met zijn echtgenote Eleonore aan het Letterenhuis heeft overgedragen. Het gaat hoofdzakelijk om manuscripten en versies van zijn bekende werken: de Gangreen-cyclus, maar ook zijn succesvolle thrillerboeken.


De annunciatie

Antwerp Museum App

Je persoonlijke gids in de Antwerpse musea én daarbuiten

In de Antwerpse musea ontdek je een schat aan kunst en geschiedenis. Met de Antwerp Museum App heb je een handige app op zak om meer te weten te komen over die schatten. De app zit boordevol exclusieve informatie en interessante rondleidingen in de musea én de stad.


Monets mitrailleuze

Monets mitrailleuze

August Monet, journalist in Holland 1914-1918

Lees een artikel uit Zuurvrij 29.


Canon-arrangement: Het dwaallicht

Canon-arrangement: Het dwaallicht

Een boeiend literair dagje Antwerpen met een wandeling, een boek én een exclusieve kennismaking met handschriften en archiefmateriaal van Willem Elsschot.


Bron: website Letterenhuis