Literatuurmuseum

Grote verhalen en petites histoires, onooglijke kladjes en oogstrelende boekwerken, vergeten parels en onvergetelijke klassiekers, Conscience en Claus, Antwerpen en Reetveerdegem …

Activiteiten

Lezing Debat over standaardtaal
05.06.2016
Film Videoportret ‘Souvenirs’
18.06.2016
Tentoonstelling Escaut! Escaut!
16.09.2016 - 29.01.2017

Volledige activiteitenkalender

Oorlogsdagboek Harderwijk

Verhalen uit een interneringskamp 1914-1918

Na de val van Antwerpen kwamen 13.000 Belgische soldaten terecht in het Nederlandse interneringskamp van Harderwijk. Een van hen, Henri Picard, hield er een dagboek bij.

Elke week publiceert het Letterenhuis een fragment uit dat dagboek.

Lees meer

16 mei 1915

16 mei 1915

Zondagnamiddag 16 mei

Waarin Picard goed en slecht nieuws krijgt van ontsnapte geïnterneerden, op ziekenbezoek gaat, eindelijk zijn kamer huurt, kritiek geeft op de tweede stelling van Van Cauwelaert en brieven schrijft onder een vrouwennaam, omdat zijn gewone post niet aankomt.


Zeker zien

Bezette Stad (1921)

Bezette Stad (1921)

Bezette Stad. Originaalhoutsneden en tekeningen van Oskar Jespers. Het Sienjaal, 1921.


Hobbelpaard door Marcel van Maele

Hobbelpaard door Marcel van Maele

Marcel van Maele: Hobbelpaard (1979). Assemblage.


Het Letterenhuis

Kennismaking

Kennismaking

Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.


In de kijker

Debat over standaardtaal

Debat over standaardtaal

Duel op zondag

05.06.16

Kevin Absillis en Mia Doornaert debatteren over standaardtaal, verkavelingsvlaams en tussentaal. Komen wij echt dichter bij elkaar door de band met de Nederlanders en het Algemeen Nederlands op te geven?


Archief Jef Geeraerts in Letterenhuis

Archief Jef Geeraerts in Letterenhuis

Op 11 mei 2016 was het 1 jaar geleden dat Jef Geeraerts overleed. De Vlaamse schrijver liet een belangrijk literair oeuvre na dat hij samen met zijn echtgenote Eleonore aan het Letterenhuis heeft overgedragen. Het gaat hoofdzakelijk om manuscripten en versies van zijn bekende werken: de Gangreen-cyclus, maar ook zijn succesvolle thrillerboeken.


STUDY360

STUDY360

Blokken op unieke locaties

Tijdens de blokperiode (17.05 – 01.07) kunnen studenten op bijzondere locaties gaan studeren. Ook in de leeszaal van het Letterenhuis wordt plaats gemaakt voor 10 studenten.


De annunciatie

Antwerp Museum App

Je persoonlijke gids in de Antwerpse musea én daarbuiten

In de Antwerpse musea ontdek je een schat aan kunst en geschiedenis. Met de Antwerp Museum App heb je een handige app op zak om meer te weten te komen over die schatten. De app zit boordevol exclusieve informatie en interessante rondleidingen in de musea én de stad.


Monets mitrailleuze

Monets mitrailleuze

August Monet, journalist in Holland 1914-1918

Lees een artikel uit het meest recente nummer van Zuurvrij.


Canon-arrangement: Het dwaallicht

Canon-arrangement: Het dwaallicht

Een boeiend literair dagje Antwerpen met een wandeling, een boek én een exclusieve kennismaking met handschriften en archiefmateriaal van Willem Elsschot.


Bron: website Letterenhuis