capital-l
lower-h

Hugo Claus | Achter vele maskers

Tentoonstelling

Beleef Claus' niet aflatende inspiratie, zijn taalvirtuositeit en zijn precieuze en indrukwekkende manuscripten, die hij vaak zelf illustreerde. En vang een glimp op van de man achter de vele maskers.
zaterdag 17 maart 2018 tot zondag 01 juli 2018 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers

Curator Hilde van Mieghem belicht in de tentoonstelling het werk én de mens Hugo Claus – die ervan hield een mistgordijn rond zich op te trekken en de realiteit naar eigen inzicht vorm te geven. 

Werk en leven

De expositie neemt je mee door leven en het oeuvre van Claus, van de vroegste verzen van de zestienjarige Hugo C. van Astene tot de allerlaatste, onvoltooide geschriften. Je krijgt een inkijk in het schrijfproces en ontdekt de verschillende fases ervan: hoe de roman De verwondering groeit van aantekeningen en plannen via de verschillende stadia van het handschrift tot het definitieve resultaat.

Een confrontatie van dagboekaantekeningen met scènes uit romans (bv. Het jaar van de kreeft) legt het verband tussen realiteit en fictie. Volledige manuscripten als De Oostakkerse gedichten en Schola Nostra kunnen in digitale versie doorbladerd en bekeken worden.

Oorlog en liefde

Hoofdthema’s van de tentoonstelling zijn Oorlog & Liefde. De Tweede Wereldoorlog heeft een grote invloed gehad op Claus en bleef opduiken in zijn werk, tot in zijn laatste gedichten. Daarnaast is er de grote invloed en de niet te miskennen impact die vrouwen en liefde op hem hadden.

De tijd

De tentoonstelling is chronologisch onderverdeeld in vier hoofdstukken, die harmonisch in elkaar overlopen.

  • In de jeugdjaren (1929-1949) zoekt de schrijver zijn identiteit en legt hij zijn thema’s vast.
  • Met Elly Overzier beleeft Claus ‘de jaren van verwondering’ (1949-1969), waarin hij als schrijver tot bloei komt.
  • In het derde deel (1969-1980) verwerkt Claus een aantal minder gelukkige liefdes,
  • om het vierde deel (1980-2008) in te zetten met zijn magnum opus Het verdriet van België. Hij verhuist naar Antwerpen en trekt zich met Veerle de Wit een tijdlang terug in de Provence.

Het archief

Een caleidoscoop van foto’s laat de publieke figuur en de privépersoon zien, uitvergrote tekstfragmenten tonen de taalkunstenaar. En ook in Claus’ films, toneelstukken en verfilmde scenario’s staat de rijke taal centraal. Uiteraard komt de schrijver ook zelf aan het woord in een selectie uit de vele videofragmenten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief