capital-l
lower-h

‘Gij zijt allemaal welgekomen!’

Boekpresentatie

Poëziecentrum en Letterenhuis presenteren een lijvig, rijk geïllustreerd werk over de boeiende geschiedenis van de Vlaamse Poëziedagen.

Basiel de Craene en de Vlaamse Poëziedagen

De Vlaamse Poëziedagen hebben een legendarische status bij hele generaties poëzieliefhebbers. Pastoor-schrijver Basiel De Craene (1880-1956) was de grote gangmaker en organiseerde dit publieksevenement voor poëzie van 1937 tot aan zijn dood in 1956.

Wie denkt dat poëzie enkel vandaag op een podium gebracht wordt voor een breder publiek, zal verrast zijn te vernemen dat de Vlaamse Poëziedagen honderden (soms meer dan duizend) mensen op de been brachten, die urenlang luisterden naar kritische voordrachten en vooral naar dichters en gedichten van uiteenlopende pluimage.

In het boek ‘Gij zijt allemaal welgekomen!’ schetst Dirk de Geest de geschiedenis van de Vlaamse Poëziedagen. Hij deed daarvoor onderzoek op het uitgebreide archief dat in het Letterenhuis wordt bewaard.
Honderden bekende en onbekende dichters passeren de revue. Zij laten zien hoe er toen over poëzie werd gedacht en geschreven, door een literaire elite maar ook in brede kring. Dat resulteert in een soms spannend, soms ontroerend verhaal dat laat zien hoe literatuur tot voor kort maatschappelijk belangrijk kon zijn

Dirk de Geest doceert Moderne Nederlandse Letterkunde aan de KU Leuven. 

Boekpresentatie

Poëziecentrum en Letterenhuis presenteren dit unieke boek op zaterdag 30 september om 14 uur.

Programma

  • Leen van Dijck, directeur van het Letterenhuis, heet welkom
  • Eddy Vaernewyck, dichter, over de geschiedenis van de Vlaamse Poëziedagen
  • Johan Vanhecke, hoofdarchivaris van het Letterenhuis, over het archief van de Vlaamse Poëziedagen
  • Dirk de Geest, auteur van het boek, over Basiel de Craene en de Vlaamse Poëziedagen
  • Receptie en gelegenheid tot aankoop van het boek

Praktisch

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief