capital-l
lower-h

150 jaar Streuvels

Een dubbeltalent in Antwerpen en Ingooigem

Op 3 oktober 2021 is het 150 jaar geleden dat schrijver Stijn Streuvels geboren werd. Voor het Letterenhuis is dit de aanleiding om het dubbeltalent Streuvels in het spotlicht te zetten.
zondag 03 oktober 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers

Streuvels was niet alleen een getalenteerd, gewaardeerd en gevierd schrijver, maar hij was zijn leven lang ook een begenadigd fotograaf. Creatie, het Streuvelsarchief en het werk van de schrijver lopen als rode draden door het programma. 

Het programma speelt zich af op twee plaatsen: in het Lijsternest in Ingooigem West-Vlaanderen, de authentiek bewaarde woning van de schrijver, en het Letterenhuis in Antwerpen, waar zijn omvangrijke archief bewaard wordt.

In het Lijsternest, zomer

Bieke Depoorter te gast
19 juni - 26 september 2021

Tijdens de zomermaanden ligt de focus op het land van Streuvels, de omgeving van zijn Lijsternest. Het Letterenhuis nodigt Magnumfotograaf Bieke Depoorter uit om enkele weken in het Lijsternest te resideren en er zich te laten inspireren door de figuur van Stijn Streuvels, zijn woning, zijn werk en zijn foto’s. Dit zal uitmonden in een installatie met beeld en tekst in het huis. Te zien in het Lijsternest van 19 juni tot 26 september 2021. 

In het Letterenhuis, najaar

Stijn Streuvels - Inzichten
11 september - 31 december 2021

Het Letterenhuis brengt met de tentoonstelling Stijn Streuvels - Inzichten de relatie tussen het literair en fotografisch werk van Stijn Streuvels. De curatoren Arne De Winde en Lieven Van Speybroeck zullen een spannend samenspel tussen Streuvels’ fotografie en zijn literaire werk opzetten zodat er een nieuwe geïntegreerde kijk op beide werkvelden van de schrijver ontstaat. De bezoeker zal kennis kunnen maken met een ruime selectie foto’s en documenten uit het Streuvelsarchief, die op een frisse manier gepresenteerd worden. 

Radioreeks met Klara

De verjaardag van Streuvels, op 3 oktober, wordt extra kracht bijgezet met een radioreeks over de schrijver, gemaakt door Klara in samenwerking met het Letterenhuis.

En er is meer...

Leesclub, wandeling & vertoning in open lucht

In de zomer wordt Streuvels’ roman De teleurgang van de Waterhoek terug tot leven gebracht in leesclubs, met een volledig vernieuwde Mirawandeling en een vertoning in open lucht van de spraakmakende film Mira (1971) met Jan Decleir en Willeke van Ammelrooy in de hoofdrollen. 

Participatief project door de Openbare Bibliotheek Kortrijk

Het uitzicht der dingen. Elke zondag een lijn is de titel van een project voor jonge schrijvers en illustratoren, uitgewerkt door de Openbare Bibliotheek van Kortrijk (project Letterzetter) in co-productie met het Lijsternest. Acht schrijvers en illustratoren zullen in duo nieuw werk maken, geïnspireerd door het oeuvre van Streuvels. Anneleen Van Offel, Joost Devriesere en Gerda Dendooven engageerden zich als ambassadeurs van het project, dat zal uitmonden in een publicatie en een rondreizende tentoonstelling.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief