capital-l
lower-h

The Dead Ladies Show 6

met Gaea Schoeters, Annelies Beck, Maud Vanhauwaert, Sachli Gholamalizad, Noémie Schellens en Lies Colman

Wegens succes en veel inspiratie zetten Passa Porta en Gaea Schoeters dit voorjaar de reeks literaire en muzikale ‘Dead Ladies Shows’ verder. In de zesde editie eren Gaea Schoeters, Annelies Beck, Maud Vanhauwaert en Sachli Gholamalizad vrouwen die schitterden tijdens hun leven, maar die vanwege hun vrouw-zijn schandelijk werden miskend of vergeten na hun dood. Voor muziek zorgt sopraan Noémie Schellens, aan de piano begeleid door Lies Colman.
donderdag 20 mei 2021 van 20:00 tot 21:30
Individuele bezoekers Online

Kunstenaars en schrijfsters

Auteur, bedenker en bezieler Gaea Schoeters presenteert met haar gebruikelijke schwung de deelnemers: auteur en journaliste Annelies Beck, die de Braziliaanse schrijfster Clarice Lispector voor het voetlicht brengt; dichteres Maud Vanhauwaert die haar licht laat schijnen over het leven en werk van de Vlaamse dichteres Alice Nahon, en actrice en theatermaakster Sachli Gholamalizad, die het verhaal van de Iraanse dichteres en regisseur Forough Farrokhzad vertelt.

Klank en beeld

De drie lecture-performances worden ruim voorzien van beeldmateriaal. Voor, tussen en na de lezingen brengt sopraan Noémie Schellens liederen van Poldowski en Hildegard von Bingen, aan de piano begeleid door Lies Colman.

Gaea Schoeters Deadladiesshow

The Dead Ladies Show

The Dead Ladies Show is de Belgische versie voor van een beproefde Berlijnse formule: een swingende avond over vrouwen die schitterden tijdens hun leven maar schandelijk werden miskend of vergeten dreigen te worden na hun dood.

In elke Dead Ladies Show delen drie sprekers — bevlogen auteurs, acteurs, wetenschappers of kunstenaars — hun liefde voor hun topvrouw. Ze gidsen je door haar leven, werk en verwezenlijkingen. Schrijfster Gaea Schoeters stelt de shows samen en leidt het geheel in goede banen.

Centraal staat steeds een vrouw uit de letteren. Maar ook vrouwelijke ontdekkingsreizigers, atleten, kunstenaars en onderzoekers kunnen de revue passeren.

Elke editie van de Dead Ladies Show doet minstens drie speelplekken aan, in Antwerpen is het Letterenhuis de vaste partner.

Letterenhuis i.s.m. Internationaal literatuurhuis Passa Porta, Gaea Schoeters, & Arenberg.

De artiesten

Annelies Beck is journaliste, presentatrice en schrijfster. In 2019 verscheen haar tweede roman Toekomstkoorts, over een Belgische poging tot kolonisatie in Brazilië. Annelies woonde zelf enige tijd in Brazilië, studeerde Brazilian Studies in Londen en brengt regelmatig verslag uit over het land voor het Journaal.

Pianiste Lies Colman staat op internationale podia als soliste, kamermuzikante en liedbegeleider, en werkt als repetent, arrangeur en assistent-dirigent mee aan opera- en muziektheaterproducties. Dit combineert ze met een artistieke coördinatiefunctie aan het conservatorium van Antwerpen.

Sachli Gholamalizad is een Belgisch-Iraanse actrice en theatermaakster. Voor haar theaterstukken A reason to talk (2013) en (NOT) My Paradise (2016) ging zij in haar familiegeschiedenis op zoek naar de band tussen moeder en dochter, om concepten als ‘otherness’ en grenzen te verkennen. In Let Us Believe in the Beginning of the Cold Season (2019) probeerde ze een nieuw vrouw-zijn te schetsen op basis van feministische, niet-Westerse stemmen die haar hebben gevormd. 

Sopraan Noémie Schellens zingt zowel opera, oratorium, barokmuziek als hedendaags klassiek. Naast solo-optredens werkt ze samen met orkesten en ensembles in binnen- en buitenland. Noémie is bovendien thuis in multidisciplinaire performances en actief als zangdocente en actrice.

Gaea Schoeters schrijft romans, theaterteksten en operalibretto's. Soms (en stiekem) waagt ze zich aan poëzie. Recent verschenen van haar de Kate Tempest-vertaling Tiresias (met Johanna Pas, bij Poëziecentrum) en Het Einde (met Katrien Steyaert, bij Polis) en bij uitgeverij Querido haar jongste roman Trofee. In haar vrije tijd schopt ze af en toe tegen de schenen van de wereld in columns en opiniestukken, maar immer met de beste bedoelingen.

Maud Vanhauwaert is schrijfster en tekstperformer. Ze ontving meerdere prijzen voor haar poëzie en werd in 2012 finalist op het Wereldkampioenschap Poetry Slam. In 2018 en 2019 was ze stadsdichter van Antwerpen. In 2020 verscheen haar jongste bundel, het meer dan 300 pagina’s tellende Het stad in mij.

Praktisch

Donderdag 20 mei, 20 tot 21.30 uur

Livestream op Spotlight, het virtuele podium van schouwburg Arenberg.

  • Waar kan ik The Dead Ladies Show bekijken?
    Op donderdag 20 mei kun je vanaf 20 uur onze livestream volgen. Je kunt de show vinden op https://spotlight.arenberg.be/.
  • Hoe kan ik kijken?
    Je kunt op je smartphone, tablet, smart-tv, computer of via soortgelijke apparatuur verbinding maken met het internet. Om optimaal te kunnen genieten, kun je dit het beste via een stabiele WiFi-verbinding doen.
  • Hoe kan ik betalen?
    Je kunt kosteloos genieten van deze Dead Ladies Show. We nodigen je tijdens de livestream uit om een donatie te doen, maar dat is niet verplicht. We zijn vooral blij dat je als thuiskijker mee volgt.

 

Over Spotlight

Het idee om SPOTLIGHT te ontwikkelen bood zich aan toen onze werelden fysiek kleiner werden. Fysieke grenzen die plots wél terug een functie hadden. De digitale wereld lonkte, een virtueel podium zag het daglicht.

SPOTLIGHT is het virtuele podium voor iedereen. Een plek die virtuele concepten een leven geeft, maar ook een plek de fysieke podia van Arenberg en OLT Rivierenhof versterkt. Een nest voor experiment, onderzoek, en gesprek. Een plek waar we  artiesten ontvangen, en waar ideeën uitgewerkt worden. Waar jij als bezoeker nieuwe verhalen ontdekt, of vertrouwde gezichten opnieuw ontmoet.

Op SPOTLIGHT kan je altijd gratis genieten van de podiumkunsten en afgeleiden die er aangeboden worden. Om deze unieke beleving te kunnen verderzetten, vragen we elke bezoeker om helemaal vrijwillig een bedrag te doneren tijdens onze livestreams. Een bedrag waarvan hij/zij/hun vindt dat het de beleving waard is.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief