capital-l
lower-h

Donderdagen van de Poëzie | voorjaar 2020

Ook in 2020 trakteert Antwerpen Boekenstad u twee keer per maand op een boeiende poëziemiddag. Vergezeld van koffie en croissants wordt uw literaire honger gestild tijdens de Donderdagen van de Poëzie.
donderdag 14 mei 2020 van 12:30 tot 13:30
Individuele bezoekers

BELANGRIJK: Wegens maatregelen coronavirus is het Letterenhuis gesloten tot 3 april. Evenementen worden afgelast tot eind april.

In deze periode moeten we er alles aan doen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen. Daarom gaat het Letterenhuis dicht tot en met 3 april 2020. Ook alle evenementen in het Letterenhuis worden geannuleerd tot eind april. Bezoekers die een ticket gekocht hebben, krijgen een persoonlijk bericht. We informeren binnenkort over de geplande evenementen.

Lees hier alle maatregelen van de stad Antwerpen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen.

+++

Piet Piryns polst in het Letterenhuis naar de favoriete dichters van de gasten die uit eigen en andermans werk voorlezen.

Willem van Zadelhoff

do 20 februari

Willem van Zadelhoff (1958) is een Nederlandse auteur die in Antwerpen woont en werkt. Voor zijn poëziebundel Tijd en landen werd hem de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut toegekend. In zijn nieuwe bundel Al mijn kappers spelen pogingen het verleden achter je te laten een sleutelrol. In ogenschijnlijk alledaagse taal wordt een strijd geleverd waarvan de afloop al bij voorbaat lijkt vast te staan: 'dat herinneringen het heden afschermden voor de zon ...' Wellicht schuilt in dit vergeefse proberen het doel van deze poëzie.

Vrouwkje Tuinman

do 19 maart - AFGELAST

Journalist, schrijver en dichter Vrouwkje Tuinman (1974) debuteerde in 2004 met de dichtbundel Vitrine. Ondertussen schreef ze een oeuvre bij elkaar. In 2018 overlijdt haar geliefde, de dichter F. Starik. In haar nieuwste bundel Lijfrente beschrijft ze de liefde en de dood. ‘Ik zou heel graag eens over iets anders schrijven dan de dood, en was dat ook aan het doen. Toen werd mijn partner ziek, en overleed hij. Nu is er, meer dan ooit, geen ander onderwerp.’ 

Koen Stassijns

do 23 april - AFGELAST

Na twintig jaar wachten, kregen we opnieuw een bundel met eigen dichtwerk van Koen Stassijns (1953) cadeau. In Hemelingen kijkt de dichter terug op zijn leven aan de hand van enkele ontroerende gedichten. Toch deemsterde hij niet weg uit het literaire landschap. Wel integendeel: Hij vertaalde en publiceerde ontelbaar vele gedichten en bouwde een indrukwekkende reeks van veel besproken bloemlezingen op.

Lies van Gasse

do 14 mei

Lies van Gasse (1983), is dichter, beeldend kunstenaar en leraar. Ze schreef de bundels Hetzelfde gedicht steeds weer, Brak de waterdrager en Wenteling. Met Brak de waterdrager won ze de prijs van de provincie Oost-Vlaanderen voor poëzie, met Wenteling werd ze genomineerd voor de Pernathprijs. Van Gasse profileert zich ook met mengvormen van poëzie en beeld. Zo verraste ze met de graphic poems Sylvia en Waterdicht (i.s.m. Peter Theunynck) en schreef ze met Annemarie Estor aan het multimediale epos Hauser

Bibliotheek Permeke

Johan de Boose gaat maandelijks in bibliotheek Permeke in gesprek met een dichter over zijn of haar meest recente bundel. 

  • do 30 januari: Europalia Romania met Irina Nechit, Doina Ioanid, Teodor Duna, Cosmin Perta en vertaler Jan H. Mysjkin
  • do 27 februari: Willem M. Roggeman met 'Portretten'
  • do 26 maart: Anne Meerbergen met 'Aanmoederen' AFGELAST
  • do 30 april: Nerkiz Sahin met 'Er was mij niets gevraagd' AFGELAST
  • do 28 mei: Shari Van Goethem met 'Tere stengels'

Praktisch

  • telkens van 12.30 tot 13.30 uur
  • gratis toegang
  • gratis koffie & croissant voor de eerste 50 bezoekers
  • De Groene Waterman verzorgt een kleine boekenstand waarbij je de boeken van de literaire gast kan aanschaffen.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief