capital-l
lower-h

Escaut! Escaut!

16.09.2016 - 29.01.2017

Tentoonstelling

Een literaire Scheldereis

Vijf Franstalige Vlaamse schrijvers

Met de tentoonstelling Escaut! Escaut! bewijst het Letterenhuis dit najaar eer aan vijf Franstalige Vlaamse schrijvers: de dichter Emile Verhaeren - honderd jaar geleden overleden - en vier van zijn tijdgenoten Georges Eekhoud, Max Elskamp, Georges Rodenbach en Maurice Maeterlinck. De auteurs werden geboren tussen 1855 en 1865 in een stad of dorp aan de Schelde. En ze schreven ook allemaal over de illustere stroom.

Grote uitstraling

Dit waren de auteurs die België en ook Vlaanderen een halve eeuw na Hendrik Conscience opnieuw op de kaart van de Europese letteren zetten. Ze werden gelezen van Londen tot Stockholm en van Moskou tot Lissabon – en Maeterlinck kreeg in 1911 zelfs de Nobelprijs voor literatuur.

Escaut! Escaut! laat dit zien met prachtige manuscripten en brieven en met fraaie boekuitgaven, vormgegeven en geïllustreerd door de beste symbolistische kunstenaars uit die tijd, zoals Van Rysselberghe, Fernand Khnopff en Henry van de Velde.

De schrijvers publiceerden hun werk in Parijs (waar Verhaeren en Rodenbach ook woonden) en genoten de bewondering van internationale grootheden. Tot de meest fervente bewonderaars van Verhaeren behoorden Rainer Maria Rilke en Stefan Zweig.

Foto’s van vandaag en vroeger

Hedendaagse foto’s van Nicolas Maeterlinck (achterneef van de beroemde auteur) roepen op Escaut! Escaut! de sfeer op van een literaire trip over en langs de Schelde. Verder zijn er indringende beelden van de Vlaamse steden omstreeks 1870.

Praktisch

Meld je aan voor onze nieuwsbrief