capital-l
lower-h

Haal een beetje Witruimte van Maud Vanhauwaert

Witruimte: de oningevulde dagen in een agenda, al wat niet in een hokje te plaatsen valt of dat waar geen woorden voor bestaan? Of nog iets anders? Kom naar het Letterenhuis, schrijf in het witboek waarom je witruimte nodig hebt en ga met een affiche van Maud Vanhauwaerts eerste stadsgedicht naar huis.

Op donderdag 25 januari 2018, Gedichtendag, droeg Maarten Inghels het stadsdichterschap van Antwerpen over aan Maud Vanhauwaert in het Paleis op de Meir.

Vanhauwaert stelde haar eerste 'stadsgedicht' voor met een actie. Ze liet een twintigtal mensen, van kop tot teen in wit gehuld, een optocht houden op de Meir met witte borden zonder opschrift. Deze actie symboliseert voor de stadsdichter de 'witruimte' die ze aan de stad en haar bewoners wil schenken.

Maud Vanhauwaert: Mijn eerste stadsgedicht bestaat niet zozeer uit woorden, zoals misschien te verwachten valt, maar uit witruimte. De woorden staan er slechts om de leegte te kaderen. U kan kiezen hoe u het begrip 'witruimte' invult. Voor mij gaat het over de oningevulde dagen in een agenda, over al wat niet in een hokje te plaatsen valt, over de optelsom van alle kleuren, over de ruimte voor verbeelding, daar waar de twijfel danst. Ik heb het over de momenten waarop we met verstomming zijn geslagen, over al dat waar geen woord voor bestaat, over een nieuw gebed: 'zwijg tot mij en ik zal gezond worden.'

Waarom heb jij witruimte nodig? Kom naar het Letterenhuis en schrijf het op in het witboek. Nadien ga je met een affiche met stadsgedicht naar huis. Slechts 200 exemplaren werden er gedrukt, een bibliofiel hebbeding dus in een ontwerp van Jelle Jespers. Op is op.

Praktisch

Het Letterenhuis is open

  • maandag - vrijdag van 8.30 tot 17 uur
  • zaterdag van 10 tot 17 uur
  • vanaf 18 maart: zondag van 10 tot 17 uur

Meld je aan voor onze nieuwsbrief