capital-l
lower-h

Kleine documenten, Grote verhalen

Literair erfgoed kan mensen helpen hun eigen verhaal over psychisch herstel te vertellen.

Het Letterenhuis, FARO, Iedereen Leest en de Herstelacademie Antwerpen organiseerde voor mensen die een verhaal over hun psychische herstel willen brengen, een reeks van zes bijeenkomsten. De deelnemers werkten aan een aantal persoonlijke getuigenissen, waarbij ze zich lieten inspireren door teksten en verhalen van schrijvers uit de collecties van het Letterenhuis.

De ontroerende liefdesbrieven van dichter Paul van Ostaijen en Emma Clement en de intenste briefwisseling van de schrijver Roger van de Velde met zijn familie werden door de deelnemers verbonden met hun eigen levensverhalen. 

Tijdens het proces kwamen de deelnemers in contact met de collectie van het Letterenhuis en lieten ze zich inspireren door de archiefdocumenten, waarna ze aan de slag gingen met diverse vormen van storytelling. Als resultaat van deze reeks hebben ze een persoonlijk digitaal verhaal gemaakt dat ze graag willen delen met anderen.

Het resultaat kunt u vanaf 19 juni bekijken in een mini-tentoonstelling in de hal van het Letterenhuis. U vindt er de (digitale) verhalen van de deelnemers, de hen inspirerende documenten uit de collectie van het Letterenhuis én hun persoonlijke documenten die zij hebben verwerkt in hun verhaal.

Een mini-expo waarbij thema's als eenzaamheid, burn-out, depressie, scheidingen en moeilijke relaties verbonden worden aan hoop, empowerment en veerkracht als werkzame elementen bij herstel.

Opening

Op dinsdag 19 juni om 14 uur wordt de mini-tentoonstelling geopend. 

  • openingswoord door Bart de Nil, adviseur participatie en welzijn bij Faro
  • toelichting door Tom Vansteenkiste, coördinator bij de Herstelacademie Antwerpen. 
  • bezoek aan de tentoonstelling met, als u dat wenst, een woordje uitleg van de begeleiders en enkele deelnemers.
  • uiteraard met verfrissing en een hapje

Bent u er graag bij, laat het ons dan even weten.

Praktisch

  • mini-expo in de hal van het Letterenhuis
  • 19 juni - 21 juli 2018
  • maandag t/m zondag 10-17 uur
  • toegang gratis

Tijdens de internationale conferentie Participation in cultural heritage for mental health recovery, die op 29 en 30 november 2018 plaatsvindt in Museum Dr. Guislain, leidt Tom Vansteenkiste de sessie Focus on accessability. 'Kleine documenten, grote verhalen' is een van de 28 praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland die dan worden voorgesteld.

Het piloottraject 'Kleine documenten, grote verhalen' maakt deel uit van een reeks piloottrajecten van FARO rond erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief