capital-l
lower-h

Kleine documenten, Grote verhalen

Literair erfgoed kan mensen helpen om tijdens hun hersteltraject een eigen verhaal te vertellen of inspiratie en goesting te krijgen.

Het Letterenhuis, FARO, Iedereen Leest en de Herstelacademie Antwerpen sloegen in het begin van dit jaar de handen in elkaar en ontwikkelden een reeks van zes sessies voor mensen in een psychisch herstel. Tijdens de sessies werden de deelnemers, geïnspireerd door originele documenten uit de archieven van Paul Van Ostaijen, Roger Van de Velde, Marnix Gijsen, Willem Elsschot en Mireille Cottenjé, begeleid in het vertellen van een persoonlijk verhaal.

Tijdens dit leerproces kwamen ze in contact met het Letterenhuis als een stimulerende plek, de inspiratie en verhalen die je kan vinden in archieven en gingen ze aan de slag met enkele instrumenten voor storytelling. Op het einde van het proces hebben de deelnemers een eigen, creatief digitaal verhaal gemaakt dat ze kunnen delen met anderen.

Het resultaat kan u vanaf 21 november bekijken in een mini-tentoonstelling die staat opgesteld in de hal van het Letterenhuis. U vindt er de digitale verhalen van de deelnemers, documenten uit de collectie van het Letterenhuis die hen hebben geïnspireerd én de persoonlijke documenten die ze hebben verwerkt in hun digitaal verhaal.

Opening

Op dinsdag 21 november om 14.00 uur wordt de mini-tentoonstelling geopend. 

  • openingswoord door Leen van Dijck, directeur van het Letterenhuis
  • Katrien Jacobs, ervaringsdeskundige bij de Herstelacademie Antwerpen. Over de Herstelacademie en het maatschappelijk belang van een dergelijk aanbod van cultureel erfgoedinstellingen voor de geestelijke gezondheidszorg.
  • Bezoek aan de tentoonstelling met, als u dat wenst, een woordje uitleg van de begeleiders en enkele deelnemers.
  • Uiteraard met verfrissing en een hapje

Bent u er graag bij, bevestig dan uw komst via lies.galle@stad.antwerpen.be

Praktisch

  • mini-expo in de hal van het Letterenhuis
  • van 21 november t.e.m. 31 december 2017
  • maandag t.e.m. zondag van 10 tot 17 uur
  • gratis

 

Het piloottraject Kleine documenten, Grote Verhalen kadert in een reeks piloottrajecten van FARO rond erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief