capital-l
lower-h

Nascholing Paul van Ostaijen en Bezette Stad

Boem Paukeslag

Tijdens deze nascholing ontdek je het didactische materiaal van het Letterenhuis over Paul van Ostaijen en Bezette Stad.
maandag 18 oktober 2021 van 13:30 tot 16:00
Individuele bezoekers

Paul van Ostaijens dichtbundel Bezette Stad bestaat dit jaar exact 100 jaar. Oud, maar absoluut niet out. Desolate straten, angst en eenzaamheid, maar ook rebellie, ingehouden jeugdige vreugde en kunstuitingen. In de reizende expo ‘Boem Paukeslag: Bezette Stad x5’ geven vijf jonge kunstenaars een nieuwe interpretatie aan de iconische bundel. De expo en het bijhorende lesmateriaal zet jongeren aan om poëzie op een andere manier te ontdekken. We bekijken hoe je dat alles kan inzetten in je eigen lessen Nederlands.

Programma

Je start de namiddag met een voorstelling van het educatief pakket en de reizende expo ‘Boem Paukeslag: Bezette Stad x5’. De educatief medewerker van het Letterenhuis laat je proeven van enkele werkvormen om met Van Ostaijens Bezette Stad en het bijhorende archiefmateriaal aan de slag te gaan.

Daarna wandelen we samen naar het Letterenhuis. Onderweg stoppen we bij enkele plekken waar het Antwerpen van Van Ostaijen nog voelbaar is.

In het Letterenhuis krijg je een rondleiding in het depot. Je kan enkele topstukken uit de collectie van Van Ostaijen en de bredere collectie van het Letterenhuis van dichtbij bekijken. Je krijgt ook nog tips over het opzoeken in de collectie van het Letterenhuis en hoe je dat materiaal kan integreren in je eigen lessen. Als afsluiter bezoek je het museum en de tijdelijke expo over Stijn Streuvels.

Doelgroep

Leerkrachten Nederlands in de 2de en 3de graad

Praktisch

  • maandag 18 oktober 2021 van 13.30 tot 16.30 uur
  • Universiteit Antwerpen, lokaal 202 (tweede verdieping), Boogkeers 5 (aan het Mechelseplein), Antwerpen
  • prijs: 40 euro
  • cursusmateriaal inbegrepen
  • inlichtingen bij Gonda Peeters, 03 265 56 27, gonda.peeters@uantwerpen.be
  • schrijf je in voor deze cursus

Deze nascholing loopt in samenwerking met Universiteit Antwerpen. Meer info over de nascholing vind je op hun webpagina.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief