capital-l
lower-h

Stukken van Schrijvers 2

Gerda Dendooven over Annie M.G. Schmidt. Geert Buelens over de jaren zestig in zijn laatste boek en in ons archief. Kristien Bonneure over haar vader Fernand. Els Moors over schrijven, bewaren, herinneren en weggooien. Esmé Bos, Bart Voet en Ben Faes komen muzikaal tussen.
donderdag 25 april 2019 van 20:00 tot 21:30
Individuele bezoekers

Gastvrouw Cathérine Vandoorne gaat in gesprek met Gerda Dendooven, Geert Buelens, Kristien Bonneure en Els Moors, die geïnspireerd zijn geraakt door de verhalen die in het Letterenhuis te vinden zijn. Gecombineerd met muzikale intermezzo's van Esmé Bos, Bart Voet en Ben Faes.

Gerda Dendooven over Annie M.G. Schmidt

Gerda Dendooven ging in het Letterenhuisarchief op zoek naar jeugdliteratuur - en vond alvast een handjevol brieven van een van haar idolen, Annie M.G. Schmidt. Wat doet een Nederlandse tussen al die Vlaamse schrijvers?

Gerda Dendooven (°1962) is niet voor één gat en ook niet voor twee gaten te vangen. Ze schrijft, tekent en schildert, acteert, geeft les en is Kinderconsul. Met haar jeugdboeken en boekillustraties won ze in Vlaanderen al belangrijke griffels, penselen, pauwen, pluimen en wimpels. Haar jongste boek is de roman Tabac (2018).

Geert Buelens in archieven

In Stukken van Schrijvers spreekt Geert over de sixties - in zijn boek De jaren zestig (2018), in de Vlaamse literatuur en in de archieven van het Letterenhuis.

Geert Buelens (°1971) is literatuuronderzoeker, dichter, hoogleraar en verteller. Zijn boek Van Ostaijen tot heden is vermoedelijk het meest gelezen (en verkochte) proefschrift in ons taalgebied. Hij stelde bloemlezingen samen over de poëzie uit de Eerste Wereldoorlog en de avant-garde, en publiceerde dichtbundels en essays over literatuur.

Kristien Bonneure over het archief van haar vader Fernand Bonneure

Kristien Bonneure vertelt over het archief van haar vader: de schrijver, dichter en uitgever Fernand Bonneure. ZIjn archief wordt in het Letterenhuis bewaard. Hoe voelt dat, de papieren van je vader in een openbare instellingen terug te vinden? En had zijn werk invloed op haar voorliefde voor poëzie? Wat vond zij ervan dat Fernand Bonneure in 1980 de uitgever was van De lenige liefde, het razend populaire poëziedebuut van Herman de Coninck?

Kristien Bonneure (°1966) is nieuws- en cultuurjournalist bij de VRT en houdt van lezen, bomen, yoga en stilte. Poëzie is volop aan haar besteed; dit jaar is jurylid van de Herman de Coninckprijs. In 2014 verscheen haar boek Stil leven. Een stem voor rust en ruimte in drukke tijden. Op haar persoonlijke blog schrijft ze over wat haar interesseert en inspireert.

Els Moors

Els Moors maakt voor het juninummer van Letterenhuisblad Zuurvrij een verhaal over schrijven, bewaren, herinneren en weggooien. In Stukken van Schrijvers vertelt ze daar al iets over, en over haar dwaaltocht door het Letterenhuisarchief die ze kort geleden maakte.

Els Moors (°1976) - 'Ik wil staatsgevaarlijke gedichten schrijven' - is sinds 2018 de Belgische Dichter des Vaderlands. Ze publiceerde tot nu toe twee dichtbundels (waaronder Liederen van een kapseizend paard), de roman Het verlangen naar een eiland en de verhalenbundel Vliegtijd. Ze geeft daarnaast les in creative writing en is redacteur van het literaire tijdschrift nY.

Esmé Bos, Bart Voet en Ben Faes

Zangeres Esmé Bos en muzikant Bart Voet zijn sinds hun afstuderen in 1994 samen én afzonderlijk actief. Begin dit jaar toerden ze samen met Bart Moeyaert met de voorstelling Broere, en momenteel loopt hun concerttour LIED. Daarvoor schreven ze zelf nieuwe, Nederlandstalige liedjes en vertaalden een paar anderstalige favorieten naar het Nederlands. Voor de talkshow Stukken van Schrijvers diepen ze de mooiste nummers uit hun brede repertoire op, en brengen die voor u samen met contrabassist Ben Faes.

Esmé Bos maakte naam met Duveltjeskermis. Ze werkte mee aan muziektheaterproducties bij o.a. Laika, zong bij El Tattoo del Tigre en was backing vocalist bij dEUS. Haar nieuwe Nederlandstalige cd samen met Bart Voet heet LIED.

Bart Voet maakte en speelde muziek bij MartHa!tentatief en HET PALEIS. Hij werkt de laatste tijd vooral samen met Esmé Bos aan eigen muzikale projecten zoals Wals (met Gwen Cresens) en Wiegelied, een slaapliedjesconcert voor peuters.

Praktisch

Meld je aan voor onze nieuwsbrief