capital-l
lower-h

Stukken van Schrijvers 5

Laura de Coninck over het werk en archief van haar vader. Peter van den Eede over het archief van 30 jaar Cie De Koe. Tom Lanoye over schrijven en schrijvers. Anne Provoost over Stijn Streuvels, huis en werk en archief.
donderdag 19 september 2019 van 20:00 tot 21:30
Individuele bezoekers

Gastvrouw Cathérine Vandoorne gaat in gesprek met Laura de Coninck, Peter van den Eede, Tom Lanoye en Anne Provoost, die geïnspireerd zijn geraakt door de verhalen die in het Letterenhuis te vinden zijn. Esmé Bos en Bart Voet zorgen voor muzikale tussendoortjes.

Laura de Coninck

Laura de Coninck koestert een grote passie voor schoonheid, als scheppend kunstenares en als journalist - kan het ook anders met dezelfde voornaam als de aanbedene uit de sonnetten van renaissancedichter Francesco Petrarca en de achternaam van die grote Vlaamse dichter, haar vader, Herman de Coninck?

Ze is Master in de Kunsten en werkte als illustrator voor onder meer Knack, Weekend Knack, De Standaard der Letteren en Vrij Nederland. Ze stelde haar vrije werk ook al meerdere keren met veel succes tentoon. Ook maakte zij tekeningen en schilderijen bij gedichten van Herman de Coninck, die vaak voor haar geschreven of aan haar opgedragen zijn. Bij poëzie van Bernard Dewulf liet zij haar creativiteit eveneens op doek los. Voor het jongste Kunstenfestival Watou ontwierp zij het affichebeeld – haar daar gepresenteerde boek draagt dezelfde titel als deze editie van het festival: Saudade.

Het beeldende werk van Laura de Coninck kan zeker als literair worden gekenschetst, wat geen wonder is met een vader die literatuur ademde. Herman de Coninck stierf op 22 mei 1997 in Lissabon (waarmee ‘saudade’ weer opduikt); zijn weduwe Kristien Hemmerechts schonk zijn archief daarna – met name zijn duizenden brieven – aan het Letterenhuis. Hoe is het om zo’n beroemde schrijver-dichter als vader te hebben, van wie zijn brieven in een openbare instelling worden bewaard en die bovendien zijn gedichten vaak voor jou schreef? Stukken van Schrijvers zal het de toeschouwers vertellen.

Peter Van den Eede - KOE doet BOEK!

Peter Van den Eede studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en richtte in 1989 met Bas Teeken Compagnie De Koe op. Met kernleden Natali Broods en Willem de Wolf brengt hij al dertig jaar experimenteel en - volgens velen die het weten kunnen - geniaal theater.

Van den Eede schrijft en regisseert ook zelf en is geregeld te zien in de betere Vlaamse televisieseries en op het witte doek. Literatuur en theater gaan hand in hand, wat Van den Eede nog maar eens aantoonde met zijn toneelbewerking van Johan Daisnes meesterwerk De man die zijn haar kort liet knippen.

Compagnie De Koe liet zijn jubileum niet onopgemerkt passeren: de kernleden doken in hun enorme archief en maakten samen met Wannes Gyselinck KOE DOET BOEK! Een boek waarin zijn de vraag stellen hoe Compagnie De Koe een boek zou maken, een voorstelling en archiefpresentatie in één, op papier en tussen twee kaften. Ook bevat het boek een primeur: de tekst van hun allereerste stuk De gebiologeerden. Kom zien hoe Peter Van den Eede in Stukken van Schrijvers een archiefboekje opendoet!

Tom Lanoye over ...

Tom Lanoye. Behoeft hij een introductie? Tom Emiel Gerardine Aloïs Lanoye is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur (en -acteur) en een van de meest gelezen en gelauwerde schrijvers in ons taalgebied. Hij leeft en werkt in Antwerpen en Kaapstad en is kind aan huis bij de grote Europese theaterfestivals. Bij de opening van een expo in het Letterenhuis in 2003 verraste hij de aanwezigen met een flitsende monoloog uit zijn grote werk Ten Oorlog – waarbij hij het begrip ‘optreden tussen de schuifdeuren’ in onze archiefkelder (en voor de liftdeuren) tot grote hoogte wist te verheffen.

In Stukken van Schrijvers gaat het ongetwijfeld ook over schrijversarchieven – van welke Vlaamse auteur uit onze archieven houdt Lanoye eigenlijk zelf? Stukken van Schrijvers onthult het.

Anne Provoost over Stijn Streuvels, huis en werk en archief

Anne Provoost groeide op in de Westhoek en studeerde in Leuven Germaanse Filologie. Ze schrijft romans, essays en korte verhalen en laat zich niet onbetuigd in maatschappelijke discussies. Haar romans (o.a. Mijn tante is een grindewal, Vallen, De arkvaarders, In de zon kijken) werden veelvuldig gelauwerd en in twintig talen vertaald. 

In het najaar van 2014 was Anne Provoost de allereerste writer in residence in Het Lijsternest, het voormalige woon- en schrijfhuis van Stijn Streuvels, waar ze werkte aan haar boek Kinderen van de IJzer. Voor de speciale uitgave Stijn! Streuvels! van Lijsternest en Letterenhuis schreef ze de tekst ‘Cockpit’, een tot gedicht uitgegroeide persoonlijke overdenking over het schrijverschap en over haar grootmoeder in de Westhoek tijdens WO1. In Stukken van Schrijvers vertelt Provoost over deze periode; ook dook ze de Letterenhuisdepots in en kwam boven met een bijzonder archiefstuk.   

Esmé Bos en Bart Voet

Zangeres Esmé Bos en muzikant Bart Voet zijn sinds hun afstuderen in 1994 samen én afzonderlijk actief. Begin dit jaar toerden ze samen met Bart Moeyaert met de voorstelling Broere, en momenteel loopt hun concerttour LIED. Daarvoor schreven ze zelf nieuwe, Nederlandstalige liedjes en vertaalden een paar anderstalige favorieten naar het Nederlands. Voor de talkshow Stukken van Schrijvers diepen ze de mooiste nummers uit hun brede repertoire op.

Esmé Bos maakte naam met Duveltjeskermis. Ze werkte mee aan muziektheaterproducties bij o.a. Laika, zong bij El Tattoo del Tigre en was backing vocalist bij dEUS. Haar nieuwe Nederlandstalige cd samen met Bart Voet heet LIED.

Bart Voet maakte en speelde muziek bij MartHa!tentatief en HET PALEIS. Hij werkt de laatste tijd vooral samen met Esmé Bos aan eigen muzikale projecten zoals Wals (met Gwen Cresens) en Wiegelied, een slaapliedjesconcert voor peuters.

Praktisch

Meld je aan voor onze nieuwsbrief