capital-l
lower-h

Stukken van Schrijvers 6

Annelies Moons zoekt een favoriete schrijver. Jurgen Delnaet laat zich inspireren door archiefstukken. Jet Steinz leest ontroerende en hilarische brieven. Carine Lampens vertelt over Marcel van Maele.
donderdag 24 oktober 2019 van 20:00 tot 21:30
Individuele bezoekers

Gastvrouw Cathérine Vandoorne gaat in gesprek met Annelies Moons, Jurgen Delnaet, Jet Steinz en Carine Lampens, die geïnspireerd zijn geraakt door de verhalen die in het Letterenhuis te vinden zijn. Esmé Bos en Bart Voet zorgen voor muzikale tussendoortjes.

Jurgen Delnaet over J.M.H. Berckmans en over hoe archieven theatermakers inspireren

Acteur en theatermaker Jurgen Delnaet raakte gefascineerd door de beklijvende, rauwe en scherpe boeken van J.M.H. Berckmans (1953-2008). Voor theatergezelschap De Tijd maakte hij in 2010 de voorstelling Berckmans met de donkere verhalen vol vrolijke klanken over het bestaan aan de zelfkant. Maandenlang las Delnaet alles wat Berckmans heeft geschreven en om zo dicht mogelijk bij schrijver en werk te komen, kwam hij ook het in het Letterenhuis bewaarde archief bekijken. 
Met Cathérine Vandoorne praat hij over hoe acteurs en theatermakers zich laten inspireren door brieven, handschriften en andere archiefstukken.

Jurgen Delnaet (1972) is acteur en theatermaker en werkte voor verschillende Vlaamse theatergezelschappen en productiehuizen: De Tijd, theater Malpertuis, Laika, Het MartHa!tentatief, Comp. Marius, De Roovers, KVS, het Nieuwstedelijk,… 
Jurgen Delnaet was ook te zien in populaire televisieseries als Heterdaad, Flikken en Witse – in de reeksen Dubbelleven, Marsman en Amigo’s heeft hij een vaste rol. In 2008 maakt hij zijn debuut op het witte doek in het succesvolle en veelgelauwerde Aanrijding in Moscou. In de bioscoop volgen nog Code37-de film, Copacabana (waarin Delnaet de lakens deelt met Isabelle Huppert), Halfweg, Booster, Dode Hoek, Het Tweede Gelaat en eind 2018 De Collega’s 2.0.

Annelies Moons zoekt een favoriete schrijver

Annelies Moons is een gulzig en gepassioneerd lezer. Gewoonlijk leest ze heel recente boeken, maar op vraag van het Letterenhuis trekt ze met grote gretigheid de archieven in om op zoek te gaan naar een nieuwe favoriete Vlaamse schrijver. Ze komt snuisteren in brieven en manuscripten en gaat op zoek naar fragmenten die haar treffen.

Annelies Moons (1989) is radiopresentatrice én drijvende kracht achter koffiebar en boekenwinkel Buchbar. Op Radio 1 presenteerde ze achtereenvolgens de programma’s Closing Time Soul, Monschau en Wonderland. Sinds februari 2018 doet ze op vrijdagavond de presentatie van Culture Club waarin ze op zoek gaat naar wat er op cultureel vlak te beleven valt.

Bij Buchbar zorgt ze voor citroencake en ander lekkers, en maakt ze bezoekers van BOOK DATES en andere events warm voor de boeken die ze leest, van biografieën en romans van over de hele wereld tot aan kinderboeken.

Jet Steinz leest ontroerende en hilarische brieven

Voor haar boek P.S. Van liefdespost tot hatemail: de 150 opmerkelijkste Nederlandse brieven dook Jet Steinz in tientallen archieven in Nederland en koos er de mooiste, grappigste, ontroerendste of anderszins opmerkelijkste brieven. Van de hartverscheurende afscheidsbrief van de tot de brandstapel veroordeelde Maeyken Wens tot Appie Baantjers keurige sollicitatiebrief aan de Amsterdamse politie; en van P.C. Hoofts (met zijn eigen bloed ondertekende) smeekbede aan Helionora Hellemans tot de dreigbrief die Mohammed B. achterliet op het lichaam van Theo van Gogh.
Voor Stukken van Schrijvers gaat Jet Steinz in de collectie van het Letterenhuis op zoek naar pakkende en bijzondere brieven uit de Vlaamse letteren.

Jet Steinz (1990) is schrijfster. Ze schreef de jeugdroman De tranen van Saar, publiceert in de Volkskrant en werkt bij het literaire festival Winternachten. Samen met haar vader Pieter schreef ze Steinz - Gids voor de wereldliteratuur in 416 schrijvers, 104 meesterwerken, 26 one-book wonders, 52 boekwebben, 26 thema's, 26 quizzen en 52 landkaarten (2015).

Carine Lampens over het werk van en leven met Marcel van Maele

Marcel van Maele (1931-2009) was schrijver, performer en beeldend kunstenaar. Hij publiceerde dichtbundels, romans, scenario's, bibliofiele uitgaven enz. Hij realiseerde diverse boekobjecten en creëerde talrijke literaire installaties. Poëzie was voor hem een zoektocht, een loskomen van de geldende regels en hoefde niet beperkt te blijven tot het papier. Van Maele verspreidde zijn poëzie via uiteenlopende wegen: in tijdschriften, op een elpee, in bibliofiele uitgaven en op plastisch werk. Hij maakte ook Gebottelde gedichten, waarin het woord een belangrijke en vaak speels verwarrende rol speelt.

Carine Lampens, de weduwe van Van Maele, beheert de intellectuele en artistieke nalatenschap van de dichter-kunstenaar. Tien jaar na zijn overlijden praat ze met Cathérine Vandoorne over rebellie en kunst, over humor en nieuwsgierigheid, over kwetsbaarheid en Van Maele's worsteling met de voortschrijdende blindheid.

Esmé Bos, Bart Voet & Ben Faes

Zangeres Esmé Bos en muzikant Bart Voet zijn sinds hun afstuderen in 1994 samen én afzonderlijk actief. Begin dit jaar toerden ze samen met Bart Moeyaert met de voorstelling Broere, en momenteel loopt hun concerttour LIED. Daarvoor schreven ze zelf nieuwe, Nederlandstalige liedjes en vertaalden een paar anderstalige favorieten naar het Nederlands. Voor de talkshow Stukken van Schrijvers diepen ze de mooiste nummers uit hun brede repertoire op, en brengen die samen met contrabassist Ben Faes.

Esmé Bos maakte naam met Duveltjeskermis. Ze werkte mee aan muziektheaterproducties bij o.a. Laika, zong bij El Tattoo del Tigre en was backing vocalist bij dEUS. Haar nieuwe Nederlandstalige cd samen met Bart Voet heet LIED.

Bart Voet maakte en speelde muziek bij MartHa!tentatief en HET PALEIS. Hij werkt de laatste tijd vooral samen met Esmé Bos aan eigen muzikale projecten zoals Wals (met Gwen Cresens) en Wiegelied, een slaapliedjesconcert voor peuters.

Praktisch

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief