capital-l
lower-h

Webinarreeks: to imagine otherwise: future archives

In een reeks van vier webinars, verspreid over het najaar van 2021 en het voorjaar van 2022, laten we vier internationale toonaangevende experts aan het woord over het archief van de toekomst. Schrijf je in voor de toekomstige webinars of herbekijk de reeds gepasseerde.
vrijdag 11 februari 2022 van 15:00 tot 16:30
Individuele bezoekers

De digitale transformatie van onze samenleving heeft een enorme impact op de aard en vorm van informatie. Ook kunst neemt hierbij steeds vaker niet-tastbare vormen aan. Anno 2021 vormt de bewaring ervan een grote uitdaging voor kunst- en erfgoedorganisaties. Vragen rond technologische, praktische én ethische kwesties duiken op, zoals:

 • Wat bewaren we?
 • Hoe bepalen we wat er bewaard moet worden?
 • Hoe bewaren we?
 • Hoe kunnen we vandaag beslissen wat belangrijk is voor de toekomst?
 • Wat met onze blinde vlekken? Construeren we  het verleden vanuit een specifiek denkkader? Doen we onbewust aan canonvorming?
 • Hebben we een verantwoordelijkheid om gender en diversiteit in beeld te brengen?
 • Wat met participatie?
 • Hoe verhouden we ons tot overheden en publiek?
 • En bij dit alles: hoe rechtvaardigen we onze keuzes?

Programma

In een reeks van vier webinars, verspreid over het najaar van 2021 en het voorjaar van 2022, laten we vier internationale toonaangevende experts aan het woord over het archief van de toekomst. Na elke lezing is er voldoende tijd om vragen te stellen en ervaringen te delen. Elke lezing staat op zichzelf, je kiest zelf welke en hoeveel lezingen je volgt.

Moderatoren van dienst zijn Saskia Scheltjens, hoofd Research Services van het Rijksmuseum en haar collega Maarten Heerlien, hoofd Collection Information & Archives.

Wat is de rol van de archivaris in tijden van (online) participatie?

Alexandra Eveleigh (Collections Information Manager van Wellcome Collection in Londen) beet op 7 december 2021 de spits af met het thema ​Wat is de rol van de archivaris in tijden van (online) participatie?.

Lees het verslag van de eerste webinar of herbekijk de presentatie van Alexandra.

Wie bepaalt de waarde van archieven? Een feministische benadering

Vrijdag 11 februari 2022 van 15 tot 16.30 uur

Met Michelle Caswell, Associate Professor of Archival Studies, Department of Information Studies aan de University of California Los Angeles (UCLA)

Meer info over de lezing >

Schrijf je gratis in

Webinars over representativiteit en digitale bewaring

voorjaar 2022

Meer informatie over de twee laatste webinars volgt binnenkort.

Praktisch

 • Doelgroep: iedereen uit het (internationale) cultureel-erfgoedveld voor wie het beheren en documenteren van (kunsten)erfgoed een uitdaging en een opdracht is, of interesse heeft in dit thema.
 • Voertaal: Engels
 • Deelname is gratis

 

'To imagine otherwise: future archives' is een initiatief van CEMPER, Letterenhuis, M HKA/CKV, VAi i.s.m. FARO en meemoo.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief