capital-l
lower-h

Activiteiten

In het Letterenhuis vinden geregeld activiteiten plaats: interviews, boekpresentaties, studiedagen, poëzielezingen, kleine of grotere evenementen.
Niet te missen
Schrijver én fotograaf
zondag 03 oktober 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Op 3 oktober 2021 is het 150 jaar geleden dat schrijver Stijn Streuvels geboren werd. Voor het Letterenhuis is dit de aanleiding om het dubbeltalent Streuvels in de spotlights te zetten met een dubbelexpo.
Expo 'The Line' in het Lijsternest
Bieke Depoorter & Gideon Jacobs te gast
woensdag 16 juni 2021 tot donderdag 30 september 2021 van 11:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Magnumfotograaf Bieke Depoorter en schrijver Gideon Jacobs brengen hulde aan Stijn Streuvels, als fotograaf. Een installatie op maat van het Lijsternest, met beeld en tekst in het huis van Streuvels.
Expo 'Ogen die kijken' in het Letterenhuis
Expo
Een blik in het fotografisch archief van Stijn Streuvels
zaterdag 02 oktober 2021 tot vrijdag 31 december 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
In de tentoonstelling 'Oogen die kijken' verkennen Arne De Winde en Lieven Van Speybroeck de fotografische productie van Stijn Streuvels.
Van Ostaijen leeft
expo Boem Paukeslag. Bezette stad 100!
Bezette Stad in de klas
Paul van Ostaijens dichtbundel 'Bezette Stad' bestaat dit jaar exact 100 jaar. Oud, maar absoluut niet out. Desolate straten, angst en eenzaamheid, maar ook rebellie, ingehouden jeugdige vreugde en kunstuitingen. Het lijkt wel over deze coronatijden te gaan. En net daarom ontwikkelden we enkele creatieve lespakketten over taalgebruik, emoties, gedichten in de tijd, typografie ...
Bezette Stad x 5
Expo
Reizende installatie
Vijf jonge kunstenaars nemen op een frisse, eigentijdse manier de dichtbundel 'Bezette Stad' onder handen. Het vertrekpunt is onze collectie met onder andere drukproeven en brieven van Paul van Ostaijen. Het eindpunt: een reizende multimediale installatie.
Ontdek alle activiteiten
Expo On the Job for Victory - Foto Dries Luyten
Hier vindt u een overzicht van al onze activiteiten: lezingen, rondleidingen, kleine of grotere evenementen en meer.
Online literaire voorstellingen
Edgar Barbaix (1893 - 1973), Virginie Loveling, borststuk, deels getekend. (reproductie), tg:lhph:43291, Collectie Stad Antwerpen, Letterenhuis
Leesclub
Meer diversiteit in de literaire canon. Dat is het opzet van auteurscollectief Fixdit. Lees dus mee: vier avonden lang: door vrouwen geschreven literaire klassiekers uit de eerste helft van de twintigste eeuw.
Hubert Lampo in zijn tuin in Grobbendonk
zijn archief, een podcast en een wandeling
In 2020 zou Hubert Lampo honderd jaar zijn geworden. Dat vieren we met een documentaire en podcast op Klara en een Antwerpse wandeling gebaseerd op 'De Komst van Joachim Stiller'. En met een imposante aanvulling van zijn archief in ons depot.
AntwerpenLeest/streams
Met het platform Antwerpen Leest
21.09.2020 - Het Letterenhuis, bibliotheek Permeke, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen Boekenstad en Behoud de Begeerte brengen dit najaar een heleboel literaire voorstellingen ook online op het platform Antwerpen Leest.
Op maat
foto Michel Detobel / Stad Antwerpen
Scholen kunnen het Letterenhuis gratis bezoeken. Er zijn pakketten en workshops voor de derde graad secundair onderwijs én voor NT2-opleidingen.
foto Christophe Lambrechts/Letterenhuis
De rondleidingen in het Letterenhuis worden verzorgd door een klein maar enthousiast team museumgidsen.
Ook interessant
Administratieve kaart van Belgisch Congo en zijne verbindingswegen, 1938, Jules Flamme
Afro-Belgische reflecties op Vlaams Congoproza
Nu standbeelden sneuvelen en ons koloniale verleden serieus tegen het licht wordt gehouden, is het interessant om te kijken hoe we ons literaire erfgoed kunnen contextualiseren en actualiseren door de Vlaamse Congoroman te herlezen.
Inktstel Hendrik Conscience
de literaire canon in het archief
De komende weken belichten we telkens een titel uit de nieuwe literaire canon waarvan het handschrift of typoscript aanwezig is in de collectie van het Letterenhuis. Bovendien geven we een inkijkje in wat het Letterenhuis nog meer te bieden heeft aan archiefmateriaal van auteurs uit de canon.
10x100
Schrijvers van nu over schrijvers van 1920
Tien hedendaagse auteurs schetsen een beeld van 10 schrijvers. Schrijvers die 100 jaar geleden werden geboren.10 x 100 is een reeks longreads over bekende of (onterecht) vergeten schrijvers uit de Letterenhuiscollectie.
Bezoek de Jozef Peetersflat virtueel
Online altijd open
Online zijn we altijd open. Ontdek onze collecties online, beluister onze podcasts, bezoek virtueel Het Lijsternest en de Atelierflat Jozef Peeters, blader digitaal door ons berichtenblad Zuurvrij of herbeleef onze expo Velodroom.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief