capital-l
lower-h

Activiteiten

In het Letterenhuis vinden geregeld activiteiten plaats: interviews, boekpresentaties, studiedagen, poëzielezingen, kleine of grotere evenementen.
Niet te missen
Expo 'Oogen die kijken', vanaf 2 oktober in het Letterenhuis
Expo
zaterdag 02 oktober 2021 tot vrijdag 31 december 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
De tentoonstelling 'Oogen die kijken' verkent het opzienbarende fotoarchief van Stijn Streuvels.
uit het fotoarchief van Stijn Streuvels
Drie avonden over Streuvels en fotografie, over schrijvers en hun memoires en over het oeuvre van Streuvels als inspiratie voor makers vandaag.
Ontdek alle activiteiten
Expo On the Job for Victory - Foto Dries Luyten
Hier vindt u een overzicht van al onze activiteiten: lezingen, rondleidingen, kleine of grotere evenementen en meer.
Online literaire voorstellingen
Edgar Barbaix (1893 - 1973), Virginie Loveling, borststuk, deels getekend. (reproductie), tg:lhph:43291, Collectie Stad Antwerpen, Letterenhuis
Meer diversiteit in de literaire canon. Dat is het opzet van auteurscollectief Fixdit. Lees dus mee: vier avonden lang: door vrouwen geschreven literaire klassiekers uit de eerste helft van de twintigste eeuw.
Hubert Lampo in zijn tuin in Grobbendonk
zijn archief, een podcast en een wandeling
In 2020 zou Hubert Lampo honderd jaar zijn geworden. Dat vieren we met een documentaire en podcast op Klara en een Antwerpse wandeling gebaseerd op 'De Komst van Joachim Stiller'. En met een imposante aanvulling van zijn archief in ons depot.
AntwerpenLeest/streams
Met het platform Antwerpen Leest
21.09.2020 - Het Letterenhuis, bibliotheek Permeke, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen Boekenstad en Behoud de Begeerte brengen dit najaar een heleboel literaire voorstellingen ook online op het platform Antwerpen Leest.
Op maat
foto Michel Detobel / Stad Antwerpen
Scholen kunnen het Letterenhuis gratis bezoeken. Er zijn pakketten en workshops voor de derde graad secundair onderwijs én voor NT2-opleidingen.
foto Christophe Lambrechts/Letterenhuis
De rondleidingen in het Letterenhuis worden verzorgd door een klein maar enthousiast team museumgidsen.
To imagine otherwise, future archives
dinsdag 07 december 2021 van 15:00 tot 16:30
Individuele bezoekers
In een reeks van vier webinars, verspreid over het najaar van 2021 en het voorjaar van 2022, laten we vier internationale toonaangevende experts aan het woord over het archief van de toekomst.
Ook interessant
Administratieve kaart van Belgisch Congo en zijne verbindingswegen, 1938, Jules Flamme
Afro-Belgische reflecties op Vlaams Congoproza
Nu standbeelden sneuvelen en ons koloniale verleden serieus tegen het licht wordt gehouden, is het interessant om te kijken hoe we ons literaire erfgoed kunnen contextualiseren en actualiseren door de Vlaamse Congoroman te herlezen.
publiek
zondag 19 december 2021 van 11:00 tot 12:30
Individuele bezoekers
De coronapandemie confronteerde ons met enkele pijnlijke waarheden van onze maatschappij. Tegelijkertijd is deze crisis misschien een unieke kans is om alles beter te gaan doen. Met de technologische en wetenschappelijke mogelijkheden die tot onze beschikking staan, zouden we de ideale maatschappij kunnen vormgeven. Is dit utopisch denken een uitweg, of juist een belemmering voor echte verandering? Ludo Abicht en Alicja Gescinska gaan met elkaar in gesprek.
Inktstel Hendrik Conscience
de literaire canon in het archief
De komende weken belichten we telkens een titel uit de nieuwe literaire canon waarvan het handschrift of typoscript aanwezig is in de collectie van het Letterenhuis. Bovendien geven we een inkijkje in wat het Letterenhuis nog meer te bieden heeft aan archiefmateriaal van auteurs uit de canon.
10x100
Schrijvers van nu over schrijvers van 1920
Tien hedendaagse auteurs schetsen een beeld van 10 schrijvers. Schrijvers die 100 jaar geleden werden geboren.10 x 100 is een reeks longreads over bekende of (onterecht) vergeten schrijvers uit de Letterenhuiscollectie.
Bezoek de Jozef Peetersflat virtueel
Online altijd open
Online zijn we altijd open. Ontdek onze collecties online, beluister onze podcasts, bezoek virtueel Het Lijsternest en de Atelierflat Jozef Peeters, blader digitaal door ons berichtenblad Zuurvrij of herbeleef onze expo Velodroom.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief