capital-l
lower-h

Boem Paukeslag!

Het Letterenhuis viert Paul van Ostaijen

In 2021 is het 100 jaar geleden dat de iconische, avant-gardistische bundel 'Bezette Stad' van Paul van Ostaijen verscheen. En dat vieren we met een unieke expo, het originele manuscript en een reizende installatie.
Expo in het Letterenhuis
Bezette Stad 100! campagnebeeld
Expo
Expo in het Letterenhuis
zaterdag 27 maart 2021 tot zondag 27 juni 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Ga terug in de tijd en dompel je onder in de wereld waarin Van Ostaijen en zijn vrienden leefden en werkten. Van Antwerpen als bezette stad tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Berlijn waar de iconische bundel 'Bezette Stad' werd geschreven.
Extra bij de expo
Bezette Stad x 5
Expo
Reizende installatie
Vijf jonge kunstenaars nemen op een frisse, eigentijdse manier de dichtbundel 'Bezette Stad' onder handen. Het vertrekpunt is onze collectie met onder andere drukproeven en brieven van Paul van Ostaijen. Het eindpunt: een reizende multimediale installatie.
Paul van Ostaijen
Naast de twee expo's vieren we Van Ostaijen ook met een wandeling en voorstellingen boordevol muziek, film en - natuurlijk - poëzie.
Manuscript Bezette Stad
Manuscript Bezette Stad
Voor het eerst te zien in het Letterenhuis
Decennialang was het manuscript van de dichtbundel 'Bezette Stad' van Paul van Ostaijen onvindbaar. Maar nu, honderd jaar na de publicatie, is het handschrift opgedoken. Een uniek moment!
Publicaties
De Boekenwereld Bezette Stad
Het maartnummer 2021 van tijdschrift 'De Boekenwereld' is grotendeels gewijd aan Paul van Ostaijen, zijn bundel 'Bezette Stad' en de expo 'Bezette Stad 100!' in het Letterenhuis.
cover Zuurvrij 40
Voorjaarsnummer 2021
Ook de nieuwe Zuurvrij staat in het teken van Paul van Ostaijens Bezette Stad, dit jaar honderd jaar jong. Kenners en liefhebbers nemen de lezer mee op avontuur door de wereld van Van Ostaijen, van het ontstaan van de gedichten in Berlijn tot de kwestie rond het grafmonument van Van Ostaijen op begraafplaats Schoonselhof. Abonneer je daarom nu op Zuurvrij en mis dit nummer niet!
Voor scholen
expo Boem Paukeslag. Bezette stad 100!
Bezette Stad in de klas
Paul van Ostaijens dichtbundel 'Bezette Stad' bestaat dit jaar exact 100 jaar. Oud, maar absoluut niet out. Desolate straten, angst en eenzaamheid, maar ook rebellie, ingehouden jeugdige vreugde en kunstuitingen. Het lijkt wel over deze coronatijden te gaan. En net daarom ontwikkelden we enkele creatieve lespakketten over taalgebruik, emoties, gedichten in de tijd, typografie ...
 

Van Ostaijen leeft label

 

Antwerpen ademt dit jaar Paul van Ostaijen.
Vind het uitgebreide programma op www.vanostaijenleeft.be.

Meer Van Ostaijen
Portretfoto van Paul van Ostaijen, 1927
de literaire canon in het archief
Een deel van de Nagelaten gedichten van Paul van Ostaijen (1896-1928) bevond zich al een tijdje in de collectie van het Letterenhuis. Het zijn tientallen handschriften, vaak losse blaadjes beschreven in zwarte of paarse inkt.
Vers geplakt, een poëziereeks op ATV met Maud Vanhauwaert
In de zevende aflevering van 'Vers geplakt' gaat Maud Vanhauwaert met een gedicht uit 'Feesten van angst en pijn' van Paul van Ostaijen naar zijn middelbare school, het Koninklijk Atheneum in Antwerpen. Hij haalde er nooit een diploma, maar werd er wel gebeten door literatuur.
Letterenhuis verwerft belangrijk literair archief
Het Letterenhuis verwerft een belangrijke collectie literair archief: ‘de collectie Baestaens’. De privécollectie bevat onder meer manuscripten en brieven van grote namen uit de Vlaamse literatuurgeschiedenis, waaronder van Paul van Ostaijen, Felix Timmermans, Guido Gezelle, Willem Elsschot, Karel van de Woestijne, Hendrik Conscience en Hugo Claus.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief