In 2021 is het 100 jaar geleden dat de iconische, avant-gardistische bundel 'Bezette Stad' van Paul van Ostaijen verscheen. En dat vieren we met een unieke expo en een reizende installatie.
Expo
zaterdag 27 maart 2021 tot zondag 27 juni 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekersGa terug in de tijd en dompel je onder in de wereld waarin Van Ostaijen en zijn vrienden leefden en werkten. Van Antwerpen als bezette stad tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Berlijn tijdens de roaring twenties waar de iconische bundel 'Bezette Stad' geschreven werd.
Expo
reizende installatie nav Bezette stad 100!
Vijf jonge kunstenaars nemen op een frisse, eigentijdse manier de dichtbundel 'Bezette Stad' onder handen. Het vertrekpunt is onze collectie met onder andere drukproeven en brieven van Paul van Ostaijen. Het eindpunt: een reizende multimediale installatie.
Naast de twee expo's vieren we Van Ostaijen ook met een wandeling en voorstellingen boordevol muziek, film en - natuurlijk - poëzie.
Voor het eerst te zien in het Letterenhuis
Decennialang was het manuscript van de dichtbundel 'Bezette Stad' van Paul van Ostaijen onvindbaar. Maar nu, honderd jaar na de publicatie, is het handschrift opgedoken. Een uniek moment!
Antwerpen ademt dit jaar Paul van Ostaijen.
Vind het uitgebreide programma op www.vanostaijenleeft.be.
Ook interessant
de literaire canon in het archief
Een deel van de Nagelaten gedichten van Paul van Ostaijen (1896-1928) bevond zich al een tijdje in de collectie van het Letterenhuis. Het zijn tientallen handschriften, vaak losse blaadjes beschreven in zwarte of paarse inkt.
Vers geplakt, een poëziereeks op ATV met Maud Vanhauwaert
In de zevende aflevering van 'Vers geplakt' gaat Maud Vanhauwaert met een gedicht uit 'Feesten van angst en pijn' van Paul van Ostaijen naar zijn middelbare school, het Koninklijk Atheneum in Antwerpen. Hij haalde er nooit een diploma, maar werd er wel gebeten door literatuur.
Het Letterenhuis verwerft een belangrijke collectie literair archief: ‘de collectie Baestaens’. De privécollectie bevat onder meer manuscripten en brieven van grote namen uit de Vlaamse literatuurgeschiedenis, waaronder van Paul van Ostaijen, Felix Timmermans, Guido Gezelle, Willem Elsschot, Karel van de Woestijne, Hendrik Conscience en Hugo Claus.