capital-l
lower-h

Boem Paukeslag

Bezette Stad in de klas

Paul van Ostaijens dichtbundel 'Bezette Stad' bestaat dit jaar exact 100 jaar. Oud, maar absoluut niet out. Desolate straten, angst en eenzaamheid, maar ook rebellie, ingehouden jeugdige vreugde en kunstuitingen. Het lijkt wel over deze coronatijden te gaan. En net daarom ontwikkelden we enkele creatieve lespakketten over taalgebruik, emoties, gedichten in de tijd, typografie ...

Bezette Stad 100!

In 1921 bracht Paul van Ostaijen zijn dichtbundel Bezette Stad uit. De bezetting van Antwerpen tijdens de Eerste Wereldoorlog staat centraal, van de inname van de stad tot de aftocht van het Duitse leger. Van Ostaijen verwerkte zijn eigen ervaringen en die van zijn vrienden in 32 gedichten.

Bezette Stad is meer dan enkel een dichtbundel. Het is ook een visueel kunstwerk én spoken word kunst avant la lettre. Van Ostaijen vond namelijk dat gedichten voorgedragen moesten worden en hij gaf daar met zijn ritmiese typografie aanwijzingen voor. Snel, luid, traaf, stil, ... de typografie geeft het aan. Dit spel van taal maakt de bundel iconisch en vernieuwend en blijft ook 100 jaar later nog steeds kunstenaars inspireren.

 
Manuscript Bezette Stad
Kan poëzie van 100 jaar oud vandaag nog boeiend, inspirerend en relevant zijn? De opdrachtenbundels nemen je leerlingen mee door de dichtbundel en leren ze meer over de tijd waarin deze geschreven werd en de betekenis hiervan tot op vandaag.
Bezette Stad 100!
In 2021 is het 100 jaar geleden dat 'Bezette Stad' van Paul van Ostaijen verscheen. Maar wie was Paul van Ostaijen eigenlijk en waarover gaat zijn bekendste dichtbundel? Van foto's en brieven tot handschriften en drukproeven, we verzamelden enkele bronnen om dit zelf te onderzoeken.
Bezette Stad x5 virtueel
virtuele tour door expo Bezette Stad x5
Loop virtueel door de expo 'Bezette Stad x5' en ontdek hoe de 100-jarige dichtbundel Bezette Stad het vertrekpunt werd voor nieuwe creaties van 5 jonge kunstenaars.
 

De lespakketten en de virtuele rondleiding werden uitgewerkt door het Letterenhuis i.s.m. Bibliotheek Hasselt-Limburg.
De reizende installatie 'Bezette Stad x5' is een project van het Letterenhuis i.s.m. Bibliotheek Hasselt-Limburg & Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

TIP

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren zette samen met de Reactor een literair-kritische speurtocht op touw. Aan de hand van filmpjes, liedjes en allerlei creatieve opdrachten kunnen leerkrachten en hun leerlingen nu meereizen door Bezette Stad van Paul van Ostaijen en enkele hedendaagse interpretaties ervan.
meer info

Nu te zien
Bezette Stad 100! campagnebeeld
Expo
Expo in het Letterenhuis
zaterdag 27 maart 2021 tot zondag 27 juni 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Ga terug in de tijd en dompel je onder in de wereld waarin Van Ostaijen en zijn vrienden leefden en werkten. Van Antwerpen als bezette stad tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Berlijn waar de iconische bundel 'Bezette Stad' werd geschreven.
Bezette Stad x 5
Expo
Reizende installatie
Vijf jonge kunstenaars nemen op een frisse, eigentijdse manier de dichtbundel 'Bezette Stad' onder handen. Het vertrekpunt is onze collectie met onder andere drukproeven en brieven van Paul van Ostaijen. Het eindpunt: een reizende multimediale installatie.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief