capital-l
lower-h

Aanwinsten

De collectie van het Letterenhuis groeit voortdurend. Benieuwd naar een aantal recente aanwinsten?

Archiefcollectie

De collectie van het Letterenhuis is groot - zo'n 3,5 km papier en vele gigabytes digitale bestanden. En per jaar komt daar ongeveer honderd meter archief bij: volledige archieven van schrijvers, literaire verenigingen, uitgevers, drukkers en anderen, maar ook losse stukken vinden hun weg naar het Letterenhuis.

Uitgelicht
archief Geert van Istendael
aanwinst 2021
Recent verwierf het Letterenhuis het archief van Geert van Istendael. In het verleden sprak Van Istendael zich wel eens uit tegen een apart archief voor de Vlaamse literatuur, waarmee hij tegelijk pleitte voor een eengemaakt archief voor alle literatuur in het Nederlands. Toch vindt zijn archief nu onderdak in Antwerpen.
archief Anne Westerduin
De Jeugdboekenmaand viert in maart 2021 zijn vijftigste verjaardag. Een goede reden voor het Letterenhuis om de jeugdliteratuur in de collectie extra in de verf te zetten. We doen dat met de nieuwste aanwinsten, de archieven die raadpleegbaar zijn in onze databank en in de leeszaal, en met onze publieksactiviteiten.
fragment uit archief van archief Herman de Coninck - Victoriano Moreno
Nieuwe aanwinst
Het Letterenhuis verwerft een cruciale aanvulling op het archief van Herman de Coninck (1944-1997). Het archief bestaat uit manuscripten van zijn gedichten, romanfragmenten en essays, briefwisseling, twee notitieschriftjes uit zijn jonge jaren, foto’s en een vitrinekastje met persoonlijke voorwerpen (een bril, paspoorten, tabak enz.)
fragment uit archief van Kristien Hemmerechts
Nieuwe aanwinst
Het Letterenhuis verwelkomt het archief van Kristien Hemmerechts. Het bevat manuscripten, honderden brieven van bekende schrijvers zoals Leonard Nolens, Patricia De Martelaere, Stefan Hertmans en haar overleden echtgenoot Herman de Coninck, en tal van foto’s.
Archiefstukken Aster Berkhof
16.06.2020 | Het Letterenhuis verwelkomt het schrijversarchief van Aster Berkhof, die op 18 juni honderd jaar wordt. Het archief bevat manuscripten, foto’s, audio-opnames en voorwerpen zoals Berkhofs typemachine.
Uitgelicht
Affiche van de Nwe Tijd
aanwinst oktober - december 2020
Promotieaffiches voor podiumkunstenvoorstellingen en -festivals vormen een belangrijk aandeel in deze gevarieerde collectie en zorgen voor heel wat kleur in ons depot. De Nwe Tijd fleurde de collectie nog wat extra op.
Manuscript Rozemonde van Alfred Hegenscheidt
aanwinst oktober - december 2020
Eerste blad van het manuscript van het ongepubliceerde toneelstuk Rozemonde van Alfred Hegenscheidt (1866–1964).
Notitieschriftje Giovanni Baudonck
aanwinst oktober - december 2020
In het kader van het Letterenhuisevenement WORDt 2020 schonk acteur, woordkunstenaar en theatermaker Giovanni Baudonck een notitieschriftje aan het Letterenhuis.
Mimi Peetermans ontwerp voor Grand hotel
aanwinst oktober - december 2020
Mimi Peetermans verzorgde de kostumering en in sommige gevallen ook de scenografie van onnoemelijk veel toneel-, dans- en operaproducties.
Uitgelicht
Brief van Louis Paul Boon aan Gaston Durnez
aanwinst 2020
De brief is afkomstig uit het onlangs aan het Letterenhuis geschonken archief van Gaston Durnez en is kenmerkend voor de goede relaties die Durnez onderhield met zijn grote literaire netwerk.
Decorontwerp voor 'Man is Man' van Bertolt Brecht door John Bogaerts
aanwinst 2020
John Bogaerts (1940) was van 1961 tot 1986 als kostuum- en decorontwerper verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Schouwburg in Antwerpen en verzorgde daarnaast in diezelfde periode de scenografie van producties bij onder meer het Ballet van Vlaanderen en de eveneens in Antwerpen gevestigde theatergezelschappen Raamtheater en Fakkeltheater.
Archief Diane Broeckhoven
aanwinst 2020
In 2017 schonk schrijfster en journaliste Diane Broeckhoven al een groot deel van haar papieren literaire archief aan het Letterenhuis. In 2020 vulde zij deze schenking aan met een tweede deel.
Gust Gils door Freddy de Vree
aanwinst 2020
Gust Gils (1924–2002) en Freddy de Vree (1939–2004) behoorden in de jaren vijftig tot de kring van het avant-gardetijdschrift Gard Sivik, dat mede door Gils werd opgericht in het gelijknamige jazzcafé in Antwerpen.
André de Ridder door Floris Jespers
aanwinst 2020
Tekening in viltstift en pen door Floris Jespers (1889–1965) gemaakt ter nagedachtenis van – en eerbetoon aan – de Antwerpse auteur en kunstcriticus André de Ridder (1888–1961).
Uitgelicht
'Bij den dikken' - Felix Timmermans
aanwinst 2019-2020
De tekst is een vroege versie van het begin van het tweede hoofdstuk van Timmermans’ 'Pieter Breughel, zoo heb ik u uit uwe werken geroken' (1928).
Surrealistische spelletjes van Gust Gils en Hugues C. Pernath
aanwinst 2019-2020
Het handschrift is niet gedateerd, maar het is aannemelijk dat deze zogenaamde 'cadavres exquis', een typische surrealistische schrijftechniek, gemaakt zijn in de jaren waarin beide schrijvers redactielid waren van het tijdschrift 'Gard Sivik' (1955-61).
Handschrift 'De Zwarte Fiets' - Patrick Conrad
aanwinst 2019-2020
De theatertekst De zwarte fiets dateert uit Patrick Conrads (1945) vroege adolescentie. Het typoscript, gesitueerd begin jaren zestig, is een werkexemplaar met tal van doorhalingen, correcties en commentaren in diverse handschriften.
Manuscript 'O Dichtergeest' - Bernard Kemp
aanwinst 2019-2020
De hoogleraar en Gezellespecialist Bernard-Frans van Vlierden (1926–1980) is vermoedelijk beter bekend als de romanschrijver en criticus die hij ook was, onder het pseudoniem Bernard Kemp.
Uitgelicht
Brief koniningin Elisabeth aan Marie-Elisabeth Belpaire
aanwinst 2019
De schenking van het Fonds erven Belpaire Teichmann bestaat uit 49 archiefdozen (ca. tien strekkende meter) met daarin boeken, getuigschriften, documentatie, knipsels, brieven, handschriften en foto's. Het zijn deelarchieven van Marie-Elisabeth Belpaire, Constance Teichmann, Betsy Belpaire-Teichmann en kleinere deelarchieven van Antoine Belpaire, Théodore Teichmann en enkele anderen.
Gedicht van Jef Lambrecht
aanwinst 2019
Jef Lambrecht (1948–2016), vooral bekend als journalist bij de VRT-radio en gespecialiseerd in het Midden-Oosten, was ook beeldend kunstenaar en dichter. Dat laatste is zichtbaar in Lambrechts archief dat onlangs aan het Letterenhuis werd geschonken.
Hugo Raes en Jürgen Hillner tijdens een zeiltocht
Aanwinst 2019
In het recent verworden audiovisuele archief van Hugo Raes (1920-2013) zijn sporen te vinden van de inhuldigingsavond van het huisje van Jürgen Hillner, een belangrijk vertaler van Nederlandstalige teksten naar het Duits.
Archief Koen Peeters - De Mensengenezer
aanwinst 2019
Tijdens het Letterenhuisfestival op 8 mei 2019 verraste auteur Koen Peeters de directeur van het Letterenhuis met de overhandiging van een stapel A4-tjes van zo’n 25 centimeter hoog: acht à negen door Peeters met de hand gecorrigeerde typoscripten van zijn roman ‘De mensengenezer‘ in diverse stadia van ontwikkeling.
Uitgelicht
brief van Hendrik Conscience aan Carl B Lorck
aanwinst 2018-2019
Ook Conscience werd wel eens misleid en afgezet. Hij doet zijn verhaal aan de Duitse uitgever Carl B. Lorck.
Brief van Ray Bradbury aan Hubert Lampo, 1979
aanwinst 2018-2019
Ray Bradbury (auteur van onder meer 'Fahrenheit 451') bedankt in een brief Hubert Lampo.
Brief van Jan van Nijlen aan E. du Perron
aanwinst 2018-2019
Jan van Nijlen schreef zijn vriend E. du Perron een brief naar aanleiding van zijn gedicht 'Gebed bij de harde dood'.
Emma Clément reisalbum
aanwinst 2018-2019
Het onlangs verworven reisalbum van Emma en Peter Pringsheim-Clément bevat 149 ingeplakte foto's en beslaat grofweg de jaren van 1923 tot 1928.
Cover van De melkweglopers van Paul Geerts
aanwinst 2018-2019
Striptekenaar Paul Geerts (1937) maakte als opvolger van Willy Vandersteen tussen 1972 en 2002 niet minder dan 105 Suske en Wiske-albums. Halverwege de jaren zestig al zette hij zijn eerste schreden op het strippad met De Chirowietjes en De melkweglopers.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief