capital-l
lower-h

Letterenhuisfestival | Ieder zijn Claus

Een literair feest met optredens en mini-expo's in het Letterenhuis en op een twintigtal locaties in de buurt.

Ik offreer niet één praline, maar een doos vol. De lezer kan kiezen welke hij de mooiste vindt.

Hugo Claus in de Haagse Post, 1963

 

Als archief en geheugen van de Vlaamse literatuur bewaart het Letterenhuis ruim twee miljoen brieven en handschriften, 130.000 foto's en 50.000 affiches. En veel audiovisueel materiaal. Literair archief van 1830 tot nu, op papier en digitaal. En omdat literair archief pas begint te leven als het zichtbaar is, organiseren wij het Letterenhuisfestival!

Deze tweede editie staat in het teken van Hugo Claus (1929-2008).  Op de expo Hugo Claus. Achter vele maskers in het Letterenhuis laat curator Hilde Van Mieghem de meester zelf aan het woord. Op het festival komen kenners en bewonderaars, auteurs, acteurs en muzikanten óver Claus spreken en laten ze zijn teksten weerklinken. Het Letterenhuis sprak samen met het Stadsmagazijn een twintigtal locaties in de buurt aan om op deze dag een uitgelezen en ongehoord programma aan te bieden met als thema Ieder zijn Claus.

Op 5 mei vind je in het Letterenhuis en in de buurt dus volop literatuur - levende literatuur: schrijvers, dichters, buurtbewoners, zangers, slammers, muzikanten, kunstenaars en anderen vertellen verhalen, maken gedichten en lezen voor, zingen of worden geïnterviewd. Op veel plaatsen kun je genieten van prachtige handschriften, schrijversfoto's, films, brieven en affiches, literair archief uit verzamelingen van anderen en uit het depot van het Letterenhuis - en ook in dat depot kun je een kijkje gaan nemen. 

In het Letterenhuis interviewt Marcel Vanthilt literaire gasten over de verschillende facetten van de persoon Claus, waaronder Patrick Conrad over Claus als regisseur, Suzanne Rethans over Claus en Sylvia Kristel, Luc Coorevits over Claus als performer, Adriaan Raemdonck over Claus als beeldend kunstenaar, Robbert Ammerlaan en Paul Claes over de auteur Claus. Er zijn in het Letterenhuis ook korte depotrondleidingen en een snelcursus Claus voor beginners. De tentoonstelling Hugo Claus. Achter vele maskers is tijdens het festival gratis te bezoeken.

Het Stadsmagazijn presenteert muziek van Bert Ostyn (Absynthe Minded) en Statief Trio, teksten van Claus door Fleur van Groeningen, slam poetry door Joost Hoekaf en een kleine boekenmarkt.

Een greep uit het programma op andere locaties: Bernard Dewulf, Maud Vanhauwaert, Vitalski, Peter Holvoet-Hanssen, Yannick Dangre, Lotte DodionAmina Belorf en Tom Dewispelaere lezen uit, over en voor Claus, Patricia Beysens zingt Claus, Robbe De Hert bespreekt de films van Claus, er zijn foto’s van Herman Selleslags en teksten en tekeningen van IlahKatrin Lohmann maakt met gedetineerden een podcastuitzending van Radio Begijnenstraat met teksten van Claus. Tenslotte is er de grote Hugo Claus voorleesmarathon met Heleen Debruyne waaraan je ook zelf kunt deelnemen. 

Het Letterenhuisfestival: een unieke kans om ieder zijn eigen CLaus aan het woord te laten en andermans Claus te ontdekken.

Locaties: Baravin, Bar à Images, Centrum voor Basiseducatie Antwerpen (Open School Antwerpen), De Groene Waterman, Demian, De Nwe Tijd, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Galerie Verbeeck-Van Dyck, Glitsch, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, LEF, Letterenhuis, Math Artist Foundation, Oxfam Wereldwinkel, Récollets, Snijders&Rockoxhuis, Stadsmagazijn, Stieglitz 19, Tartine, Via Via.

 

Praktisch

  • zaterdag 5 mei 2018 van 14 tot 18 uur in en om het Letterenhuis
  • gratis

Meld je aan voor onze nieuwsbrief