capital-l
lower-h

Oogen die kijken - bijlage bij De Standaard

24.09.2021

Met zijn peilende blik documenteerde Stijn Streuvels niet alleen zijn creatieve geest en zijn literaire oeuvre, maar ook de tijd waarin hij leefde. Je ontdekt het in de verhalen van de curatoren van de expo 'Oogen die kijken', van Streuvels' kleindochter en van schrijver Koen Peeters die een tijdje in Streuvels' schrijvershuis verbleef.

Streuvels leest Oogen die kijken

Doorblader de bijlage of vind de verschillende artikels hieronder en lees ze op onze website

 
curatoren Oogen die kijken: Arne De Winde en Lieven Van Speybroeck
uit de Streuvelsbijlage bij De Standaard van 24.09.2021
De expo 'Oogen die kijken' is geen doorsnee fototentoonstelling en neemt de bezoeker op een originele manier mee door het rijke fotoarchief van Stijn Streuvels.
Stijn Streuvels aan het werk
uit de Streuvelsbijlage bij De Standaard van 24.09.2021
Wanneer je de kleindochter van Stijn Streuvels bent, is de invloed van één van Vlaanderens meest begenadigde schrijvers onweerlegbaar. Dat is ook het geval bij Leentje Vandemeulebroecke, beter bekend onder haar dichtend pseudoniem Jo Gisekin.
uit het fotoarchief van Stijn Streuvels
uit de Streuvelsbijlage bij De Standaard van 24.09.2021
Hoe beïnvloedt Stijn Streuvels de moderne lichting auteurs? Schrijver Koen Peeters raakte na een kort verblijf in Het Lijsternest begeesterd door Streuvels' wereld en werkwijze. We polsten hem naar de nalatenschap van deze intrigerende auteur.
Nog meer Streuvels
Expo 'Oogen die kijken', vanaf 2 oktober in het Letterenhuis
Expo
NET GEMIST: De tentoonstelling 'Oogen die kijken' verkent het opzienbarende fotoarchief van Stijn Streuvels.
Radiodocumentaire Klara
Beluister de radioreeks over Stijn Streuvels, gemaakt door Klara in samenwerking met het Letterenhuis en Het Lijsternest.
foto uit het archief van Stijn Streuvels
naar aanleiding van zijn 150ste verjaardag
Een boek boordevol foto's uit Streuvels' uitgebreide fotoverzameling, een heruitgave van het laatste deel van Streuvels' autobiografische trilogie en een boek met teksten en grafisch werk van jonge schrijvers en illustratoren geïnspireerd op Streuvels.
uit het fotoarchief van Stijn Streuvels
Drie avonden over Streuvels en fotografie, over schrijvers en hun memoires en over het oeuvre van Streuvels als inspiratie voor makers vandaag.
Streuvels in de klas
Ogen Stijn Streuvels
Schrijven is ook goed kunnen kijken. Schrijvers halen vaak inspiratie uit hun omgeving: wat ze rond hen zien, horen, meemaken. Observeren is een kunst die Stijn Streuvels heel zeker onder de knie had. Aan de hand van de volgende opdrachten ga je je eigen observatie- en beschrijvings-vaardigheden oefenen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief