capital-l
lower-h

Bezette Stad 100!

Ga terug in de tijd en dompel je onder in de wereld waarin Van Ostaijen en zijn vrienden leefden en werkten. Van Antwerpen als bezette stad tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Berlijn tijdens de roaring twenties waar de iconische bundel 'Bezette Stad' geschreven werd.
zaterdag 27 maart 2021 tot zondag 27 juni 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers

Bezette Stad 100!

In zijn iconische dichtbundel Bezette Stad schetst Paul van Ostaijen (1896 - 1928) op filmische en poëtische wijze het Antwerpen van tijdens de Eerste Wereldoorlog. Van Ostaijen schreef een cyclus gedichten die door de ritmische typografie te lezen zijn als een partituur. Hij roept met zijn bundel niet alleen beelden van een verlaten stad op, maar vormt ook een nieuwe wereld met zijn poëzie en typografie. Het is revolutie op papier!

Met deze expo brengt het Letterenhuis de vele verhalen en lagen die achter deze ene bundel schuilgaan: een tijdsbeeld, een vernieuwende kunstvorm, én poëzie met vele interpretaties en beschouwingen.

Boem Paukeslag uit Bezette Stad van Paul van Ostaijen

Literair archief

Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden. We dragen ook zorg voor heel wat archivalia van Paul van Ostaijen (1896-1928).

In 2020 kon het Letterenhuis het literair archief van de verzamelaarsfamilie Baestaens aankopen. Deze adembenemende verzameling bevat ook sleutelwerk en documenten van Paul van Ostaijen. Naast de originele proeven van de bundel Bezette Stad, o.a. ook heerlijk uitgebreide briefwisseling met zijn vormgever Oscar Jespers.

Daarnaast bewaart het Letterenhuis onder andere het originele en prachtige ontwerp van de cover van Bezette Stad, lijsten met verkochte exemplaren en de briefwisseling met zijn vriend Peter Baeyens.

Het Letterenhuis is steeds op zoek naar nieuw materiaal om de bestaande collectie verder te verrijken.
Heb je nog unieke manuscripten, correspondentie of grafisch werk in verband met Paul van Ostaijen en zijn netwerk? Contacteer ons via letterenhuis@antwerpen.be of op 03 222 93 20.

Aankoop collectie Baestaens: archiefstukken Paul van Ostaijen

Praktisch

Expo 'Boem Paukeslag'

  • in het Letterenhuis in Antwerpen
  • van zaterdag 27 maart tot en met zondag 27 juni 2021
  • open van donderdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur
  • uitzonderlijk ook open op paasmaandag (5 april) en pinkstermaandag (24 mei)
  • gesloten op maandag, dinsdag, woensdag, 1 mei en 13 mei (OH-Hemelvaart)

Toegang

  • Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, nemen we enkele maatregelen. Zo werken we met tijdsblokken en bezoekerslimieten. Daarom moet je op voorhand je ticket reserveren. 
  • € 5 / € 3 / Gratis
  • De expo is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Bestel uw ticket online

Van Ostaijen leeft label

 

Antwerpen ademt dit jaar Paul van Ostaijen.
Vind het uitgebreide programma op www.vanostaijenleeft.be.

Voor wie niet wachten kan

Voor de enthousiastelingen onder ons, is er nu al Besmette Stad, het multimediale project van deBuren, waarin een keur aan Vlaamse en Nederlandse kunstenaars een artistiek antwoord geven op de coronacrisis. Ze laten zich inspireren door Bezette Stad, de internationaal vermaarde dichtbundel waarin de Vlaamse schrijver Paul van Ostaijen terugkijkt op de Eerste Wereldoorlog.

Naar de interactieve kaart 'Besmette Stad'

Meld je aan voor onze nieuwsbrief