capital-l
lower-h

Oogen die kijken

Een blik in het fotografisch archief van Stijn Streuvels

In de tentoonstelling 'Oogen die kijken' verkennen Arne De Winde en Lieven Van Speybroeck de fotografische productie van Stijn Streuvels.
zaterdag 02 oktober 2021 tot vrijdag 31 december 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers

Dat Stijn Streuvels (1871-1969) een rigoureus observator van het alledaagse was, weet iedereen wel van zijn literaire werk. Minder bekend is dat zijn priemende blik ook een neerslag vond in fotografisch werk. Naast een omvangrijk oeuvre van tientallen romans, novelles en verhalen omvat Streuvels’ archief ook een opzienbarende collectie van duizenden foto’s.

Met de tentoonstelling Oogen die kijken wordt deze unieke verzameling voor het eerst uitgelicht. Uniek is de verzameling niet alleen omdat ze een levensloop en een tijdperk van (haast) een eeuw documenteert, maar vooral omdat ze laat zien hoe Streuvels precies kijkt. In Oogen die kijken laten de curatoren je dan ook de eigenzinnige blikrichtingen van Streuvels volgen. Steeds weer worden zijn ogen naar dezelfde “omstaande dingen” (zoals hij ze zelf noemde) getrokken: het gaat daarbij om bustes en paden, plekken en processies, dieren en vooral mensen. Niet het minst focust hij zich op zijn familie en zichzelf, waardoor de fotografische collectie een bijzonder intieme inkijk in zijn woon- en werkomgeving (Het Lijsternest) biedt. Tegelijk trekt Streuvels er ook steeds weer op uit en is de camera een medium om het ‘andere’ vast te leggen: ‘andere’ omgevingen, maar ook mensen. Van pivotaal belang is hier Streuvels’ Palestinareis in 1935. De expo besteedt bijzondere aandacht aan deze rondreis in het Middellandse Zeegebied, waarin zijn manier van kijken op de proef werd gesteld. Ook hier laat de expositie zien hoe zijn ogen toch steeds weer naar dezelfde elementen getrokken worden, en hoe hij die in steeds weer nieuwe constellaties vastlegt.

Als de expo iets wil tonen, dan is het wel dat Streuvels een speelvogel was. Wat uit de foto’s spreekt, is namelijk het plezier van het kijken – maar ook van het klooien. De camera is Streuvels’ speeltuig, waarmee hij vaak schalks en spitsvondig omspringt. Ook de expositie zelf is in die lijn een speelveld, waarin de bezoeker uitgenodigd wordt om verbanden te leggen, niet alleen tussen beelden onderling, maar ook tussen beelden en teksten. De bezoeker ontdekt zo ook de nauwe samenhang tussen Streuvels’ literair schrijven en fotografisch capteren. Wat hen uiteindelijk bindt? “Het moet”, zoals Streuvels zelf aangeeft, “iets geweest zijn als de drang om ’t verleden vast te houden, niet in de vergetelheid te laten vallen.”

Dubbeltalent Streuvels

Op 3 oktober 2021 is het 150 jaar geleden dat schrijver Stijn Streuvels geboren werd. Voor het Letterenhuis is dit de aanleiding om het dubbeltalent Streuvels in de spotlights te zetten. Met een dubbelexpo toont het Letterenhuis dat Streuvels niet alleen een getalenteerd, gewaardeerd en gevierd schrijver was, maar ook een begenadigd fotograaf. Creatie, het Streuvelsarchief en het werk van de schrijver lopen als rode draden door het programma. De activiteiten spelen zich af op twee plaatsen: in het Lijsternest in Ingooigem (West-Vlaanderen), de authentiek bewaarde woning van de schrijver, en in het Letterenhuis in Antwerpen, waar zijn omvangrijke archief wordt bewaard.

Praktisch

Expo 'Oogen die kijken'

  • Letterenhuis
  • van 2 oktober t/m 31 december 2021

Expo 'The Line. Bieke Depoorter & Gideon Jacobs te gast'

  • Lijsternest, Ingooigem
  • van 16 juni t/m 30 september 2021

Meld je aan voor onze nieuwsbrief