capital-l
lower-h

Letterenhuisfestival | de kunst van het bewaren

Een feest van woorden en verhalen waar buurtbewoners & passanten, schrijvers & dichters, zangers & muzikanten, tekenaars & kunstenmakers elkaar ontmoeten.

De kunst van het bewaren

Bewaren, behoeden en koesteren: wie dat dat niet met zijn dierbare voorwerpen, foto's, filmpjes of schrijfsels - digitaal of op papier? Het Letterenhuis bewaart en koestert het literaire archief van Vlaanderen: ruim twee miljoen manuscripten en brieven, 130.000 foto's en alle andere documenten van schrijvers en dichters, uitgevers, tijdschriften, vertalers, illustratoren en literaire verenigingen.

Het Letterenhuisfestival gaat dit jaar over dat bewaren: hoe doe je dat, wat bewaar je en wat zijn de waardevolste of kwetsbaarste dingen die we bewaren? En wat kunnen we ermee doen?

Festival

Op 11 mei vind je in het Letterenhuis en op veertien locaties in de buurt literair archief én levende literatuur. Schrijvers, dichters, buurtbewoners, zangers en anderen vertellen hun verhalen, maken gedichten of lezen voor, slammen of worden geïnterviewd.

Laat je meeslepen door literatuur op locatie, en geniet ook van handschriften, foto's en filmpjes, brieven en affiches uit het duizelingwekkend grote bewaardepot van het Letterenhuis. Of duik het depot zelf in en breng een exclusief flitsbezoek!

Programma Letterenhuis

Gastheer Marcel Vanthilt interviewt schrijvers, dichters en een biograaf over hun fascinatie voor bewaren voor nu, voor morgen of voor de eeuwigheid. Hij stelt ook die belangrijke vraag: wat gooi je weg, en waarom?
Met: Annelies Verbeke, Koen Peeters, Carmien Michels, Pascal Verbeken, Annette Portegies en Bart Moeyaert. Vanthilt doet een stapje opzij voor de entr'actes Berlaen solo en Maravilha Munto en voor de uitsmijter: Roosbeef solo!

Bewaar je thuis brieven, dagboeken, manuscripten of oude boeken die met Vlaamse literatuur te maken hebben? Onze experts vertellen je hoe bijzonder je archiefstuk is.

In het ComputerLab maken we onleesbaar geworden gegevens op verouderde digitale dragers weer toegankelijk. Breng ze dus mee, al je floppy's, disks en zipdrives uit de computeroertijd!

Kinderen van alle leeftijden (en hun ouders) maken onder deskundige leiding in het familieatelier visuele gedichten over de kunst van het bewaren.

Een selectie uit de MAS-collectie van filosoof Jaap Kruithof confronteert de bezoeker in het Letterenhuis met een pertinente kritiek op onze weggooimaatschappij.

Programma op locatie

Buiten het Letterenhuis is er op veertien locaties veel te beleven. Om greep te krijgen op het programma hebben we diverse parcours uitgestippeld: een schrijf-en-bewaarparcours met Diane BroeckhovenHind EljadidElisabeth MarainPeter Holvoet-HanssenNeel Korteweg en Koen Broucke; een (on)alledaags-bewaarparcours met onder anderen Maarten InghelsChristophe Vekeman en Yousra Benfquih; een bewaard-papierparcours met onder meer Koen de SutterErik VlaminckAnnelies Moons en een Boekenmarkt; een kunstbewaarparcours met Bart KoubaaLeen HuetDelphine Lecompte en Vincent Van Meenen.

Praktisch

  • zaterdag 11 mei van 14 tot 18 uur
  • in het Letterenhuis en in de buurt
  • gratis

Programmakrant

Ontdek ons uitgebreide programma

Meld je aan voor onze nieuwsbrief