capital-l
lower-h

Boeken op Woensdag najaar 2021

Naast de Donderdagen van de Poëzie organiseert Antwerpen Boekenstad een reeks middaglezingen in het Letterenhuis: 'Boeken op woensdag'. Literair journalist Dirk Leyman gaat in het Letterenhuis in gesprek met een schrijver uit Vlaanderen of Nederland die onlangs een nieuwe roman of non-fictieboek heeft gepubliceerd.

Els Moors met Mijn nachten met Spinoza

1 september, 12u30-13u30

Els Moors

Els Moors (1976) schreef met Mijn nachten met Spinoza autofictie van de bovenste plak: een openhartig, compromisloos, bijna schaamteloos verslag van echte angst en begeerte, afgunst en medeleven, wanhoop en liefde. In haar derde roman brengt Els Moors gedurende exact 48 dagen aan de hand van de 48 door Spinoza gedefinieerde affecten (impulsen tot handelen, zoals begeerte, hoop, afgunst, medeleven, wellust) getrouw verslag uit van alle gebeurtenissen in haar eigen leven. Het resultaat is een rauw en openhartig zelfonderzoek, het verslag van een zomer vol oude en nieuwe liefde, verwachtingen, ontgoochelingen, dagdromen en onverwachte ontmoetingen. Moors debuteerde in 2006 met de poëziebundel er hangt een hoge lucht boven ons en was van 2018 tot 2019 Dichter des Vaderlands van België. Dirk Leyman gaat in gesprek met Moors over de genese, betekenis en de ontvangst van haar nieuwe roman.

 

Toon van Mierlo met De aanpassingen

13 oktober, 12u30-13u30

Toon van Mierlo

Toon Van Mierlo (1971) debuteerde in 2006 met de roman Het geluk van jonge vaders. In januari 2016 verscheen zijn tweede roman Een paar is twee. Zijn derde roman, De aanpassingen is een onheilspellende toekomstroman over vandaag over twee zeventigers die zich samen laten opsluiten in een hoogtechnologische ei dat over de eindeloze watervlakte dobbert. In hun vrijwillige gevangenschap kennen ze meer luxe en veiligheid dan op het vasteland, maar het is wel voor altijd. Tot het einde van hun leven hebben ze alleen nog elkaar, dus hoeven ze hun geheimen ook niet langer te bewaren. De bekentenissen komen langzaam los, maar de geschiedenis tussen hen blijkt moeilijker doorwaadbaar dan ze hadden voorzien.

 

Rob van Essen met Miniapolis

3 november, 12u30-13u30

Rob van Essen, foto: Henri Verhoef

Miniapolis is een roman waarin het kenmerkende universum van Rob van Essen (1963) zich weer op volle sterkte ontvouwt – vervreemdend maar altijd menselijk, melancholisch maar nooit zonder humor. Vier jaar geleden kreeg Jonathan te horen dat zijn moeder was overleden. Toch ziet hij haar op een ochtend in de tram. Hij neemt haar mee de stad uit, op zoek naar het landhuis waar ze is opgegroeid en waarover ze vreemde verhalen vertelt. Ondertussen werken Scherpenzeel en Wildervanck, twee collega’s op een bijkantoor van een gemeentelijke dienst, aan hun eigen ontsnapping. Ook zij verlaten de stad, per fiets, zonder te weten waarnaar ze op weg zijn. Geplaagd door demonen uit het verleden, wederzijds ongemak en tijdelijke vlagen onverwoestbaar optimisme komen deze vier mensen uiteindelijk niet alleen elkaar, maar ook zichzelf tegen.

 

 

Praktisch

  • Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen

    1/9 Els Moors met ‘Mijn nachten met Spinoza’

    13/10 Toon van Mierlo met ‘De aanpassingen’

    3/11 Rob van Essen met ‘Miniapolis’

  • telkens van 12.30 tot 13.30 uur
  • gratis toegang

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief