capital-l
lower-h

Brief aan Ernest Claes

door Denise Vekeman

Ernest Claes schreef zelf heel graag brieven. Hij zou dus maar wat blij zijn geweest met deze brief van Denise Vekeman.

Dag Ernest of dag Lewie of dag wittekop,

Het is maar een greep uit één van de vele personages uit uw boeken de mij zoveel leesplezier bezorgd hebben.

Van toen wij mekaar leerden kennen werden we direct goede vrienden. Het begon al van in mijn prille jeugd bij het lezen van 'De witte'. Wat heb ik gelachen en genoten. Ik geprobeerde zoveel mogelijk fratsen van die deugeniet na te bootsen. Tot grote ergernis van mijn moeder.

Wanneer er een nieuw boek van u verscheen stond ik als eerste in de rij in de boekhandel. Je hield de dingen graag eenvoudig en simpel en zo heb ik het graag. Uw talrijk oeuvre is zo herkenbaar voor iedereen en dat was juist de kracht van uw succes. Maar een nieuwe wereld ging voor mij open toen ik uw dagboeken las. Het is zowat de leidraad in mijn leven geworden. Wanneer ik het moeilijk had of even niet wist hoe een probleem aan te pakken greep ik terug naar uw dagboeken en dat doe ik nog steeds. Ik vond er moed en troost in, het was alsof ik uw vaderlijke hand op mijn schouder voelde. Passages over de moeilijkheden die uzelf tegenkwam op uw levenspad deden mij nadenken. Maar iemand die dergelijke mooie aangrijpende boeken kan schrijven heeft bij mij een streepje voor.

Eén van uw mooiste werken is ook nog altijd 'Daar is een mens verdronken' die bij mij toch wel enige emotie opriep.

Ach ja, voor ik het vergeet Ernest : onlangs waren er heruitzendingen van 'De Heren van Zichem' die na jaren nog altijd zoveel kijkers aanspreekt, dit moest ik u toch laten weten, vind ik. Sté, uw lieve vrouw zou gezegd hebben: 'Ge zijt nog niet van de baan'.

Ooit kreeg ik voor mijn verjaardag een gesigneerd boek van uw hand. Tot op de dag van vandaag koester ik het als één van mijn dierbaarste bezittingen. Ik bezocht ook uw museum, geboortehuis en graf. Dagen om nooit te vergeten.

Beste Ernest, ik weet dat je zelf heel graag brieven schreef, getuige daarvan zijn de uitgave van de briefwisseling tussen Stijn Streuvels en uzelf. En daarom schrijf ik u deze brief uit het diepst van mijn hart om u te bedanken voor zoveel leesvreugde, troost en moed.

Je bracht kleur en warmte in mijn leven.


Een lieve groet,

Denise


Bijgevoegd een tekening van de Witte die ik maakte als twaalfjarige in mijn dagboek. Ik weet dat er nu een minzame glimlach op uw gelaat verschijnt wanneer je dit allemaal ziet en leest!

Ernest Claes

Ernest Claes uit Zichem werd in 1885 geboren als zevende zoon in een landbouwersgezin. Onder invloed van de Paters van de abdij in Averbode, waar hij als jongeman in de drukkerij werkte, gaat hij eerst humaniora en later ook universitaire studies volgen.  Hij liet zich graag inspireren door het Vlaamse platteland. Zijn roman De Witte gebaseerd op een jongen uit zijn geboortedorp werd een groot succes. Het werd vertaald naar het Duits (Flachskopf), Engels (Whitey), Frans (Filasse), Afrikaans, Deens, … en in 1943 verscheen er een jubileumeditie.

Jubileum editie van 'De Witte', collectie stad Antwerpen, Letterenhuis

Jubileum editie van 'De Witte', collectie stad Antwerpen, Letterenhuis

 

Van toen wij mekaar leerden kennen werden we direct goede vrienden. Het begon al van in mijn prille jeugd bij het lezen van 'De Witte'. Wat heb ik gelachen en genoten. Ik geprobeerde zoveel mogelijk fratsen van die deugeniet na te bootsen. Tot grote ergernis van mijn moeder.

 

Waar hij het handschrift voor De Witte schreef weten we niet met zekerheid, maar misschien was het wel op deze schrijfplank.

Schrijfplank Ernest Claes collectie stad Antwerpen, Letterenhuis

Schrijfplank Ernest Claes, collectie stad Antwerpen, Letterenhuis

 

De Witte werd ook meerdere keren op het (kleine) witte doek gebracht. In 1934 speelde Jef Bruyninckx de titelrol.

Affiche De Witte, film uit 1934

Affiche De Witte, film uit 1934, collectie stad Antwerpen, Letterenhuis

 

Ach ja, voor ik het vergeet Ernest: onlangs waren er heruitzendingen van 'De Heren van Zichem' die na jaren nog altijd zoveel kijkers aanspreekt, dit moest ik u toch laten weten, vind ik.

 

Poppetje van De Witte uit het nalatenschap van Ernest Claes, collectie stad Antwerpen, Letterenhuis

Poppetje van De Witte uit het nalatenschap van Ernest Claes, collectie stad Antwerpen, Letterenhuis

 

+++

De brief van Denise Vekeman werd door de jury (Nele Hendrickx, directeur Letterenhuis, Michaël Vandebril, dichter en coördinator van Antwerpen Boekenstad, en Jet Steinz) beloond met de eerste prijs in onze brievenwedstrijd naar aanleiding van de week van het Nederlands. Denise krijgt een exclusieve rondleiding achter de schremen van het Letterenhuis, een abonnement op Zuuvrij en het boek P.S. Van liefdespost tot hatemail van Jet Steinz.

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief