capital-l
lower-h

Hugo Claus, Achter vele maskers - scholenaanbod

"In de onnozele tijdsspanne waarin men mij zich nog zal herinneren, zal men een paar gedichten van mij op school leren, denk ik." Hugo Claus, 1999

Hugo Claus, Achter vele maskers

Tien jaar geleden overleed een van de grootste Nederlandstalige schrijvers van de twintigste eeuw: Hugo Claus, 1929-2008. 

Hugo Claus: dichter, schrijver, tekenaar, schilder, scenarist, regisseur. Poseur. Acteur. Dandy. Minnaar. Echtgenoot. Vader. Levensgenieter. 

Het Letterenhuis bewaart het rijke literaire archief van Claus en vroeg aan regisseur en actrice Hilde van Mieghem om met dat unieke materiaal een tentoonstelling te maken. De expo Hugo Claus. Achter vele maskers (17.03 – 01.07) geeft een inkijkje in het leven van Claus én in zijn werk. Hoofdmotieven van de tentoonstelling zijn Oorlog en Liefde.

Scholenaanbod

Het scholenaanbod voor de derde graad aso/kso/tso bestaat uit twee onderdelen: een pakket met lessuggesties en een pakket om de expo mee te bezoeken.

Maak kennis met Hugo Claus (bronnenstudie)

Het eerste pakket laat de leerlingen in de klas aan de hand van diverse bronnen kennismaken met het werk van Hugo Claus. Ze bestuderen de evolutie van een gedicht of prozatekst, onderzoeken hoe Claus klassiek toneelwerk omsmeedde tot hoogsteigen teksten en hoe hij zijn eigen werk soms hergebruikte in een andere vorm (roman, toneelstuk, film).

PAKKET A LEERKRACHT
PAKKET A LEERLINGEN

Lessenpakket: een bezoek aan de expo

Het tweede pakket begeleidt de leerlingen voor, tijdens en na het bezoek aan de expo Hugo Claus. Achter vele maskers. Het leert hen kijken naar de relatie tussen Claus’ teksten en hun (multimediale) vormgeving, verbanden leggen tussen leven en werk van de auteur, en oog krijgen voor de tijdsgeest waarin dat fenomenale oeuvre tot stand is gekomen. 
De opdrachten bij de expo kunnen worden begeleid door de leerkracht zelf of door een museumgids.

PAKKET B LEERKRACHT
PAKKET B LEERLINGEN

Praktisch

  • Expo: van 17 maart t.e.m. 1 juli
  • Dinsdag t.e.m. zondag van 10 tot 17 uur
  • Schoolbezoek is gratis
  • Vooraf reserveren via letterenhuis@stad.antwerpen.be
  • Begeleiding door een museumgids: minimaal drie weken vooraf boeken via tickets@visitantwerpen.be
    prijs: € 75 per gids (+ € 5 boekingskosten)

Het scholenaanbod werd uitgewerkt door Bert Cruysweegs, docent Nederlands aan de lerarenopleiding van de Karel de Grote Hogeschool en co-auteur van het methodepakket Frappant Nederlands.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief