capital-l
lower-h

Literatuurmuseum

Het Letterenhuis is het literatuurarchief van Vlaanderen - met een museum. Ontdek de mooiste archiefstukken in de permanente expositie over de Vlaamse literatuur uit de 19de en 20ste eeuw.

Bekijk de beroemde handschriften van Willem Elsschot, Paul van Ostaijen of Hendrik Conscience met eigen ogen. Neem een duik in de geschiedenis van de Vlaamse literatuur. Kortom, bezoek het Letterenhuis! 

Grote verhalen en petites histoires, onooglijke kladjes en oogstrelende boekwerken, vergeten parels en onvergetelijke klassiekers, Conscience en Claus, Antwerpen en Reetveerdegem… 

Verrassende handschriften

Het Letterenhuis bruist van het leven zoals het is en was in twee eeuwen Vlaamse literatuur. Je valt er van de ene aangename verbazing in de andere verrassende ontdekking. Hoe schreef Paul van Ostaijen het onsterfelijke ‘Marc groet ’s morgens de dingen’? Hoe schiep de goddelijke Boon op een mooie dag zijn Ondineke van de Kapellekensbaan? En hoe trok Tom Lanoye ten oorlog? Dagboeken, handschriften, brieven… Het Letterenhuis heeft het allemaal. Je kijkt er als het ware over de schouders van de auteurs mee.

Meer dan een papieren museum

Het Letterenhuis is veel meer dan een papieren museum. Dode schrijvers nemen er het zoetgevooisde of krakende woord, auteurs van nu verklappen je welk voorwerp hun zielslief is en misschien kijk je wel een onbekende literator uit je eigen stad of dorp in de ogen. Er zijn prachtige portretten, er is kunst van auteurs die ook artiesten zijn, curieuzeneuzen kunnen er laden vol curiositeiten opentrekken.

Wereld in verandering

Wat meer is: mét de literatuur zie je de grote wereld en het kleine Vlaamse dorp in die tweehonderd jaar ingrijpend veranderen. En hoe schrijvers in al dat gewoel staan: stads en dorps, behoudsgezind en beeldenstormend, molenwiekend en berustend. Het Letterenhuis prikkelt de geest en stemt tot nadenken. En het doet dat met… 26 letters. Kom dat wonder ontdekken!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief