capital-l
lower-h

Periode 1980 - nu

De nieuwe schrijversgeneratie van de jaren 1980-1990, de mediatisering van de literatuur in Vlaanderen en succesvolle literaire manifestaties.

De generatie 1980-1990 te kijk

De nieuwe schrijversgeneratie van de jaren 1980-1990 bekent zich tot uiteenlopende genres. Met reisliteratuur, (post)moderne romans, thrillers, columns, journalistiek en dergelijke meer kan elke lezer zijn gading vinden in het ruime aanbod. 53 auteurs worden gepresenteerd in even zoveel kijkkastjes. Handschriften, foto’s en voorwerpen bieden een kijk in de keuken van de schrijver: ze vertellen iets over het werk en de reputatie van de schrijver, de schrijver zelf en het schrijverschap. De kijkkastjes worden beurtelings aangelicht waardoor de zapcultuur en de lichte chaos van het grote aanbod worden geëvoceerd. Een soundscape gemaakt door Paul Mennes zorgt voor een auditieve aanvulling bij het visuele materiaal.

Mediatisering van de literatuur

Na de ‘stille’ jaren 1970 dienen zich vanaf de jaren 1980 verschillende nieuwe ‘luidruchtige’ schrijvers aan. Hun optreden valt samen met een opvallende mediatisering van de literatuur in Vlaanderen: sommige schrijvers worden BV’s. Literatuur zoekt almaar bewuster het publiek. Dat blijkt duidelijk uit de talrijke succesvolle literaire manifestaties. Tom Lanoye profileert zich van bij aanvang van zijn literaire loopbaan als performer. Theater, poëzie en proza bevruchten mekaar in het oeuvre van Lanoye. Zijn eerste romans en verhalen kunnen picaresk worden genoemd. In de Monstertrilogie neemt hij de Belgische politiek en samenleving onder de loep. Hij roept allerlei recente gebeurtenissen in een nieuw, ontluisterend kader op. Op die manier worden de grenzen van realiteit en fictie opnieuw in vraag gesteld.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief