capital-l
lower-h

Velodroom

Fietsaffiches uit de belle époque

UITGESTELD - Eind 19de eeuw is de fiets een ware rage. Met de expo Velodroom toont het Letterenhuis 57 fietsaffiches uit eigen collectie, die alleen al door hun formaat en kwaliteit adembenemend zijn.
zaterdag 28 maart 2020 tot zondag 30 augustus 2020 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers

BELANGRIJK: De opening van deze expo wordt uitgesteld wegens maatregelen ter vertraging van de verspreiding van het coronavirus

In deze periode moeten we er alles aan doen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen. Daarom gaat het Letterenhuis dicht tot en met 19 april 2020. Ook alle evenementen in het Letterenhuis worden geannuleerd tot eind april. Bezoekers die een ticket gekocht hebben, krijgen een persoonlijk bericht. We informeren binnenkort over de geplande evenementen.

Lees hier alle maatregelen van de stad Antwerpen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen.

+++

Uitvindingen als de fietsketting en de luchtband maken de fiets aan het einde van de 19de eeuw tot een snel en comfortabel vervoermiddel. Op geen tien jaar tijd is de tweewieler alomtegenwoordig. Jong, oud, arm, rijk, man, vrouw. Iedereen gaat de fiets op. Fietsen is vrijheid.

Fietsmerken en organisatoren van wielerwedstrijden maken gretig gebruik van hét communicatiemiddel van die tijd: de affiche. Bekende kunstenaars worden ingeschakeld om promotie voor de fiets te maken: Henri de Toulouse-Lautrec, Alphonse Mucha en Georges Gaudy maken prachtige ontwerpen.

Behalve meesterwerkjes, zijn de affiches ook tijdsdocumenten: ze tonen de technologische en maatschappelijke veranderingen van die tijd. De hang naar vrijheid en natuur, de emancipatie van de vrouw, de opkomst van de wielersport en nieuwe vormen van vrijetijdsbesteding komen samen op deze affiches.

Met Velodroom brengt het Letterenhuis een minder bekend deel van zijn collectie naar buiten. Naast onder meer manuscripten van Vlaamse schrijvers en dichters, bewaart het Letterenhuis ook een grote collectie culturele affiches.

Praktisch

Openingstijden
startdatum wordt herbekeken t/m 30 augustus 2020
Woensdag – zondag, 10 – 17 uur

Toegang
€ 5 / € 3 / Gratis
Elke laatste woensdag van de maand is de expo gratis te bezoeken.
De expo is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Rondleidingen
Voor groepen:
Prijs: € 85 gids + € 5 administratiekost + toegang tot de expo
Reserveren via Visit Antwerpen: T +32 (0)3 232 01 03 of tickets@visitantwerpen.be

Voor individuele bezoekers:
Voor data en prijzen, zie kalender.

Randprogramma

Exclusieve rondleiding met expert
Een gastgids geeft je een unieke kijk op de expo. Te gast zijn: Bieke Purnelle over fiets en vrouwenemancipatie, Karl Scheerlinck over affichekunst in de belle époque, Jan Boesman over het gouden tijdperk van de fiets, Johan Vanhecke over de verhalen achter de affiches, Stijn Wens over afficheontwerp en fietsen vandaag.
Zaterdag 16/5, 6/6, 20/6, 18/7 om 14 uur

Talkshow
Reizen met de fiets: sportjournaliste Steffy Merlevede praat met Kristien Hemmerechts, Bert Wagendorp & Greg Houwer.
Donderdag 4/6 om 20 uur

Museumnacht
Een avondvullend programma over fietsen, schrijvers en literatuur
Zaterdag 1/8 vanaf 19 uur

Tickets voor deze activiteiten binnenkort beschikbaar. Abonneer je op de nieuwsbrief om als eerste geïnformeerd te worden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief