capital-l
lower-h
  • Letterenhuis - foto Johannes Vande Voorde

    Letterenhuis

    Het geheugen van de Vlaamse literatuur
Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.
Inspiratie overal!

Letterenhuis | Inspiratie overal! (workshop)

Ontdek je literaire en creatieve talenten
Tom de Cock, schrijver, dj, programmamaker en presentator is een schooljaar lang jullie en onze ambassadeur van de inspiratie. Hij zet leerlingen aan het begin van de workshop met een filmpje vol tips en tricks op de goede weg.
Activiteiten
de literaire talkshow van het Letterenhuis
Het Letterenhuis presenteert een gloednieuwe literaire talkshow. Pittig en uiteraard zuurvrij. Met Cathérine Vandoorne als gastvrouw.
in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Van het wereldrecord regeringsvormen tot een regering in lopende zaken. Onze parlementaire democratie bevindt zich in moeilijk vaarwater. Hoe geraken we hieruit? Liesbeth Van Impe en Peter Terryn debatteren.
Nic van Bruggen
donderdag 04 april 2019 van 14:00 tot 16:30
Individuele bezoekers
Een hommage aan dichter en kunstenaar Nic van Bruggen (1938-1991) naar aanleiding van een teksteditie van zijn gebundelde poëzie.
Nieuws
Wilt u de komende twee jaar vier keer het kleurrijkste blad van (en over) de vlaamse literatuur en het literair-archiefwezen ontvangen? Neem dan nu een abonnement. Wie zijn abonnement hernieuwt, krijgt van ons een tweede abonnement cadeau.
Winternummer 2018-19
Zuurvrij voor bij de haard! Vol literatuur-archiefverhalen over schrijvers thuis en in verre oorden – en in het gevang. Met nieuwe raadselen omtrent Paul van Ostaijen en een herontdekt handschrift van Albrecht Rodenbach. En uiteraard met nieuwe Cordelia’s!
door Jan Lampo
Lees uit Zuurvrij 35 hier alvast de avonturen van Emmanuel de Bom in de Antwerpse bajes in september 1914, geschreven door Jan Lampo.
We zijn op zoek naar een collectieverantwoordelijke met een uitstekende kennis van de Vlaamse literatuur. Je werkt mee aan archiefverwerving en -verwerking.
Disks, cassettes en geheugenkaarten. Ongetwijfeld boordevol interessante of verrassende informatie. Wie helpt ons aan apparaten om deze in onbruik geraakte informatiedragers te kunnen 'lezen'?
Collectie
Wegwijzer Letterenhuis
Hier vindt u alle praktische informatie in verband met locatie, ticketverkoop, formules, openingstijden, bereikbaarheid en toegankelijkheid van het museum.
Collectie online
Ontdek in de databank Agrippa over welke personen, verenigingen en onderwerpen het Letterenhuis archief en documentatie bewaart - en zoek naar specifieke correspondentie, handschriften, affiches, foto's en iconografie.
foto Noortje Palmers
Beleef in het museum het grote verhaal van de Vlaamse letteren. Ontdek de honderden schrijvers en de belangrijke thema's van twee eeuwen literatuur.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief