capital-l
lower-h
  • schrijvers geboren in 1920

    Letterenhuis

    Het geheugen van de Vlaamse literatuur
Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.
Expo
Fietsaffiches uit de belle époque
woensdag 03 juni 2020 tot zaterdag 31 oktober 2020 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Eind 19de eeuw is de fiets een ware rage. Met de expo Velodroom toont het Letterenhuis 57 fietsaffiches uit eigen collectie, die alleen al door hun formaat en kwaliteit adembenemend zijn.
Aster Berkhof 100!

Op 18 juni viert Aster Berkhof zijn 100ste verjaardag. En wij vieren mee. Met een verhaal van Annelies Verbeke over Aster Berkhof in onze verhalenreeks 10 x 100. En, we kijken erg uit naar het literaire archief van Aster Berkhof dat we binnenkort in het Letterenhuis zullen ontvangen en met veel zorg en liefde zullen bewaren.

Archiefstukken Aster Berkhof
Het Letterenhuis verwelkomt het schrijversarchief van Aster Berkhof, die op 18 juni honderd jaar wordt. Het archief bevat manuscripten, foto’s, audio-opnames en voorwerpen zoals Berkhofs typemachine.
Aster Berkhof en Annelies Verbeke
Annelies Verbeke maakte ‘in dit vreemde tijdsvacuüm van blauwe luchten en stille kamers’ kennis met het werk van Aster Berkhof, die op 18 juni een eeuw geleden geboren werd.
Museum en leeszaal zijn opnieuw open
Museum Letterenhuis
We stellen het welzijn van onze bezoekers en medewerkers centraal. Om je een fijn en veilig bezoek te kunnen bieden, nemen we verschillende voorzorgsmaatregelen. Deze lees je hier. We hopen je snel te mogen verwelkomen.
Leeszaal open op afspraak
Leeszaal Letterenhuis
Sinds 12 mei kun je opnieuw terecht in de leeszaal van het Letterenhuis. Uiteraard zorgen we ervoor dat dit op een veilige manier gebeurt.
Leeszaal Letterenhuis
Voor eenvoudige onderzoeksvragen helpen we je zoveel mogelijk via mail.
De leeszaal en het museum mogen dan wel weer open zijn. Alle evenementen in het Letterenhuis daarentegen zijn afgelast. Bezoekers die een ticket kochten, krijgen een persoonlijk bericht. Van zodra er opnieuw evenementen mogelijk zijn lees je dat hier.
Online altijd open
Bezoek de Jozef Peetersflat virtueel
Online altijd open
Online zijn we altijd open. Ontdek onze collecties online, beluister onze podcasts, bezoek virtueel Het Lijsternest en de Atelierflat Jozef Peeters, blader digitaal door ons berichtenblad Zuurvrij.
Actueel
10x100
Schrijvers van nu over schrijvers van 1920
Tien hedendaagse auteurs schetsen een beeld van 10 schrijvers. Schrijvers die 100 jaar geleden werden geboren.10 x 100 is een reeks longreads over bekende of (onterecht) vergeten schrijvers uit de Letterenhuiscollectie.
gezocht-retro
Vacature
Heb jij een goede kennis van digitale preserveringsystemen en collectiebeheersystemen, volg je IT-ontwikkelingen op de voet en heb je een scherpe analytische blik? Dan zoek we jou om het digitale literaire erfgoed veilig te stellen voor de toekomst.
thuisbureaus
#Archivists in quarantine - Internationale archievendag
Half maart sloot ook het Letterenhuis de deuren en werkten de medewerkers van thuis uit verder aan hun archieftaken. Ondertussen kan iedereen mondjesmaat terug aan de slag in het Letterenhuis zelf. Telewerken zorgde er de afgelopen maanden wel voor dat nieuwe projecten vorm kregen en dat sommige prioriteiten werden verlegd. Benieuwd wat achter de (computer)schermen allemaal aan activiteit is schuilgegaan en -gaat?
Letterenhuis verwerft belangrijk literair archief
Het Letterenhuis verwerft een belangrijke collectie literair archief: ‘de collectie Baestaens’. De privécollectie bevat onder meer manuscripten en brieven van grote namen uit de Vlaamse literatuurgeschiedenis, waaronder van Paul van Ostaijen, Felix Timmermans, Guido Gezelle, Willem Elsschot, Karel van de Woestijne, Hendrik Conscience en Hugo Claus.
campagnebeeld Antwerpen Leest
verdwalen in verhalen
Op Antwerpen Leest vind je alles wat een lezershart begeert. Een fijne plek om in te verdwalen op zoek naar mooie verhalen.
Nieuwe publicaties
Velodromen cover
Special van ons huismagazine Zuurvrij
Velodromen voert de lezer (en de kijker!) mee naar de jaren van de belle époque, toen zowel de fiets als de beeldreclame een spectaculaire opgang kende.
Cover Zuurvrij 38
Zomernummer 2020
Een pittig Zuurvrij houdt je cool deze zomer! Met literair-archiefverhalen over Congo, commercie en cholera. Over Willem Elsschot, Hendrik Conscience, Paul Kenis, Cyriel Buysse, Frans Dille en Paul van Ostaijen.
Cover STIJN!
STIJN! - een eenmalige uitgave ter gelegenheid van het overlijden van schrijver Stijn Streuvels (1871-1969) vijftig jaar geleden.
Collectie
Databank Agrippa
Ontdek in de databank Agrippa over welke personen, verenigingen en onderwerpen het Letterenhuis archief en documentatie bewaart - en zoek naar specifieke correspondentie, handschriften, affiches, foto's en iconografie.
Het Lijsternest
Streuvelshuis & schrijversresidentie
Het Lijsternest in Ingooigem is de mooie, authentiek bewaard gebleven woning en werkplek van de schrijver Stijn Streuvels (1871-1969). Kom Het Lijsternest en de heerlijke tuin ontdekken tussen 1 april en eind september!
foto Bart Huysmans en Michel Wuyts
Eind jaren twintig beschilderde kunstenaar Jozef Peeters alle muren en plafonds van zijn atelierflat. Een uniek kunstwerk was geboren. Stap in de tijdmachine en ervaar dit intact gebleven driedimensionale schilderij.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief