capital-l
lower-h
  • tekening Kim Duchateau

    Letterenhuis

    Het geheugen van de Vlaamse literatuur
Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.
Literaire talkshow

Letterenhuis | Stukken van Schrijvers

Stukken van Schrijvers
De nieuwe literaire talkshow van het Letterenhuis is begonnen! Gastvrouw Cathérine Vandoorne gaat vier avonden in gesprek met schrijvers, acteurs en bijzondere bezoekers die geïnspireerd zijn geraakt door de verhalen die in het Letterenhuis te vinden zijn. De eerste drie afleveringen zijn nu als podcast te beluisteren.
Activiteiten
donderdag 27 juni 2019 van 20:00 tot 21:30
Individuele bezoekers
Annelies Beck over haar liefde voor archiefonderzoek. Bernard Dewulf over de schilderijencollectie van het Letterenhuis. Ingrid Weverbergh over Jotie T'Hooft. Sigrid Bousset over het Huis van Herman Teirlinck. Esmé Bos, Bart Voet en Ben Faes laten muzikaal van zich horen.
Winnaar Dyna Spinnox
dinsdag 18 juni 2019 tot zaterdag 13 juli 2019 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Mini-expo door jongeren in het Letterenhuis
Leeszaal Letterenhuis - foto Luc Roymans
woensdag 26 juni 2019 van 08:30
Individuele bezoekers
Kom tijdens de blokperiode in alle rust studeren in de leeszaal van het Letterenhuis.
Nieuws
archievendepot van het Letterenhuis
Zondag 9 juni is het Internationale Archievendag, een initiatief van de International Council on Archives (ICA). Archiefdiensten wereldwijd brengen de betekenis en het belang van archieven onder de aandacht.
De Zomerkaping
oproep residentieweek
Wil jij je woorden tot leven laten komen? TOTAAL zoekt woordkunstenaars en audiomakers die zich een week lang willen laten inspireren door Antwerpen. Ontmoet andere creatieve schrijvers en werk toe naar een hoorspel en een publicatie!
Disks, cassettes en geheugenkaarten. Ongetwijfeld boordevol interessante of verrassende informatie. Wie helpt ons aan apparaten om deze in onbruik geraakte informatiedragers te kunnen 'lezen'?
Collectie
De collectie van het Letterenhuis groeit voortdurend. Benieuwd naar een aantal recente aanwinsten?
Collectie online
Ontdek in de databank Agrippa over welke personen, verenigingen en onderwerpen het Letterenhuis archief en documentatie bewaart - en zoek naar specifieke correspondentie, handschriften, affiches, foto's en iconografie.
foto Noortje Palmers
Beleef in het museum het grote verhaal van de Vlaamse letteren. Ontdek de honderden schrijvers en de belangrijke thema's van twee eeuwen literatuur.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief