capital-l
lower-h
  • schrijvers geboren in 1920

    Letterenhuis

    Het geheugen van de Vlaamse literatuur
Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.

In deze periode moeten we er alles aan doen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen. Daarom sluiten we de deuren van het museum zolang het nodig is. Ook alle evenementen worden geannuleerd. Bezoekers die tickets kochten, krijgen een persoonlijk bericht.

Onze leeszaal blijft open op afspraak. Uiteraard zorgen we ervoor dat je de leeszaal op een veilige manier kunt blijven bezoeken, rekening houdend met de huidige coronamaatregelen.


Lees meer over de maatregelen van de stad Antwerpen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het Letterenhuis is open
Wegwijzer Letterenhuis
Hier vind je alle praktische informatie in verband met locatie, ticketverkoop, formules, openingstijden, bereikbaarheid en toegankelijkheid van het museum. En over hoe je ook in deze tijden een aangenaam én veilig bezoek aan het museum en de leeszaal brengt.
Leeszaal Letterenhuis
De leeszaal van het Letterenhuis blijft open. Uiteraard zorgen we ervoor dat je de leeszaal op een veilige manier kunt blijven bezoeken, rekening houdend met de huidige coronamaatregelen.
Uitgelicht
Walter van den Broeck - Groenten uit Balen
Het Letterenhuis in Antwerpen verwelkomt het schrijversarchief van Walter van den Broeck (80). Dat archief bevat niet alleen de complete literaire productie van de roman- en toneelschrijver, maar ook heel wat correspondentie.
Nieuwe publicaties
Zuurvrij nummer 41
Winternummer 2021-22
Zuurvrij houdt je warm tijdens de koude wintermaanden. Met gastschrijver Jeroen Brouwers, de grote uitverkoop van de Vlaamse literaire erfenis van Emmanuel de Bom, de postume roman van Hendrik Conscience en nog veel meer.
Avelgemse perentaart
In de uitgave 'Stijn Streuvels was een bakker - Het geheim van de Avelgemse perentaart' door Regula Ysewijn, kom je meer te weten over het leven van Streuvels in de bakkerij.
De Boekenwereld Bezette Stad
Het maartnummer 2021 van tijdschrift 'De Boekenwereld' is grotendeels gewijd aan Paul van Ostaijen, zijn bundel 'Bezette Stad' en de expo 'Bezette Stad 100!' in het Letterenhuis.
Aanwinsten
Marleen De Crée, schetsboek
Een selectie
Uit Zuurvrij 41 | De aanwinsten van januari tot september 2021
Aanwinsten Hugo Claus
Aanwinst januari - september 2021
Hugo Claus (1929–2008) | Scenario’s, werkdocumenten en vertalingen van de tv-reeks Het verdriet van België
Streuvels buste
Aanwinst januari - september 2021
Stijn Streuvels (1871–1969) | buste door de beeldhouwer Robert Heylbroeck (1901-1962)
boek.be aanwinsten
Aanwinst januari - september 2021
boek.be (2001) | archief met pers- en promotiemateriaal van de jaarlijkse Boekenbeurs, beleidsdocumenten, stukken met betrekking tot prijzen, portretfoto’s van auteurs en audiovisueel materiaal van activiteiten
Net gemist: Oogen die kijken. Herbekijk of -beluister
Expo 'Oogen die kijken', vanaf 2 oktober in het Letterenhuis
Expo
NET GEMIST: De tentoonstelling 'Oogen die kijken' verkent het opzienbarende fotoarchief van Stijn Streuvels.
DS Bijlage Oogen die kijken
24.09.2021
Met zijn peilende blik documenteerde Stijn Streuvels niet alleen zijn creatieve geest en zijn literaire oeuvre, maar ook de tijd waarin hij leefde. Je ontdekt het in de verhalen van de curatoren van de expo 'Oogen die kijken', van Streuvels' kleindochter en van schrijver Koen Peeters die een tijdje in Streuvels' schrijvershuis verbleef.
Radiodocumentaire Klara
Beluister de radioreeks over Stijn Streuvels, gemaakt door Klara in samenwerking met het Letterenhuis en Het Lijsternest.
Letterenhuismedewerkers brengen boek uit
borstbeeld van Hendrik Conscience
De biografie van Hendrik Conscience door Johan Vanhecke.
Meer dan 180 jaar na de baanbrekende roman 'De Leeuw van Vlaenderen' in 1838 is nu de eerste wetenschappelijk onderbouwde biografie verschenen van Hendrik Conscience (1812-1883).
boekcover 'Clara. De geheime liefde van Emmanuel de Bom' - Jan Lampo
Clara. De geheime liefde van Emmanuel de Bom door Jan Lampo
Het Letterenhuis herbergt vele geheimen in zijn archieven. De liefde van Emmanuel de Bom voor een prostituee is er een van. Jan Lampo, historicus, schrijver en archivaris in het Letterenhuis, doet in zijn nieuwe boek verslag van deze hartverscheurende verhouding.
Literaire reeks
Administratieve kaart van Belgisch Congo en zijne verbindingswegen, 1938, Jules Flamme
Afro-Belgische reflecties op Vlaams Congoproza
Nu standbeelden sneuvelen en ons koloniale verleden serieus tegen het licht wordt gehouden, is het interessant om te kijken hoe we ons literaire erfgoed kunnen contextualiseren en actualiseren door de Vlaamse Congoroman te herlezen.
Online zijn we altijd open
Bezoek de Jozef Peetersflat virtueel
Online altijd open
Online zijn we altijd open. Ontdek onze collecties online, beluister onze podcasts, bezoek virtueel Het Lijsternest en de Atelierflat Jozef Peeters, blader digitaal door ons berichtenblad Zuurvrij of herbeleef onze expo Velodroom.
Gevel Letterenhuis - foto Luc Roymans
Heb je thuis literair archief, op zolder, in je kelder of in je boekenkast? Wil je weten wat de beste manier is om dat te bewaren? Of overweeg je om het aan het Letterenhuis te schenken? Elke dinsdag tussen 13.30 en 16.30 uur kun je online bij onze medewerkers terecht met al je vragen tijdens het Letterenhuisloket.
Leeszaal Letterenhuis
Voor eenvoudige onderzoeksvragen helpen we je zoveel mogelijk via mail.
 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief