capital-l
lower-h
  • tekening Kim Duchateau

    Letterenhuis

    Het geheugen van de Vlaamse literatuur
Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.
Literaire talkshow

Letterenhuis | Stukken van Schrijvers

Stukken van Schrijvers
De nieuwe literaire talkshow van het Letterenhuis! Gastvrouw Cathérine Vandoorne in gesprek met schrijvers, acteurs en bijzondere bezoekers die geïnspireerd zijn geraakt door de verhalen die in het Letterenhuis te vinden zijn. De eerste vier afleveringen zijn nu als podcast te beluisteren.
Activiteiten
foto: Bert Weis
Een speciale kijk in de geheime kamers van de Vlaamse literatuur.
donderdag 24 oktober 2019 van 20:00 tot 21:30
Individuele bezoekers
Annelies Moons zoekt een favoriete schrijver. Jurgen Delnaet laat zich inspireren door archiefstukken. Jet Steinz leest ontroerende en hilarische brieven. Carine Lampens vertelt over Marcel van Maele.
donderdag 28 november 2019 van 20:00 tot 21:30
Individuele bezoekers
Vitalski over de dagboeken van Daniël Robberechts. Maud Vanhauwaert over sporen van dode dichters in Antwerpen. Hannah Roels over de magie van het portret. Jeroen Kuypers over zijn schoonvader Gust Gils.
woensdag 06 november 2019 van 12:30 tot 13:30
Individuele bezoekers
Uw maandelijkse afspraak met een schrijver in het Letterenhuis.
‘Inspiratie overal!’ is een workshop die jongeren 3de graad BSO en TSO aanmoedigt om hun eigen literaire en creatieve talenten te ontdekken. Ze gaan met tips van radiomaker Tom de Cock op zoek naar inspiratie en maken een literair-artistiek stuk.
donderdag 14 november 2019 van 12:30 tot 13:30
Individuele bezoekers
Uw maandelijkse afspraak met een dichter in het Letterenhuis
Nieuws
Cover STIJN!
STIJN! - een eenmalige uitgave ter gelegenheid van het overlijden van schrijver Stijn Streuvels (1871-1969) vijftig jaar geleden.
Zuurvrij 36
Zomeren met Zuurvrij! Bijzondere archief- en literatuurverhalen in een kleurrijk en vrolijk jasje.
Disks, cassettes en geheugenkaarten. Ongetwijfeld boordevol interessante of verrassende informatie. Wie helpt ons aan apparaten om deze in onbruik geraakte informatiedragers te kunnen 'lezen'?
Collectie
Collectie online
Ontdek in de databank Agrippa over welke personen, verenigingen en onderwerpen het Letterenhuis archief en documentatie bewaart - en zoek naar specifieke correspondentie, handschriften, affiches, foto's en iconografie.
Het Lijsternest
Streuvelshuis & schrijversresidentie
Het Lijsternest in Ingooigem is de mooie, authentiek bewaard gebleven woning en werkplek van de schrijver Stijn Streuvels (1871-1969). Kom Het Lijsternest en de heerlijke tuin ontdekken tussen 1 april en eind september!
foto Bart Huysmans en Michel Wuyts
Eind jaren twintig beschilderde kunstenaar Jozef Peeters alle muren en plafonds van zijn atelierflat. Een uniek kunstwerk was geboren. Stap in de tijdmachine en ervaar dit intact gebleven driedimensionale schilderij.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief