capital-l
lower-h
  • tekening Kim Duchateau

    Letterenhuis

    Het geheugen van de Vlaamse literatuur
Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.
Talkshow

Letterenhuis | Stukken van Schrijvers

Stukken van Schrijvers
De nieuwe literaire talkshow van het Letterenhuis is begonnen! Gastvrouw Cathérine Vandoorne gaat vier avonden in gesprek met schrijvers, acteurs en bijzondere bezoekers die geïnspireerd zijn geraakt door de verhalen die in het Letterenhuis te vinden zijn. Aflevering 1 is nu als podcast te beluisteren.
Activiteiten
tekening Kim Duchateau
zaterdag 11 mei 2019 van 14:00 tot 18:00
Individuele bezoekers
Een feest van woorden en verhalen waar buurtbewoners & passanten, schrijvers & dichters, zangers & muzikanten, tekenaars & kunstenmakers elkaar ontmoeten.
donderdag 25 april 2019 van 20:00 tot 21:30
Individuele bezoekers
Gerda Dendooven over Annie M.G. Schmidt. Geert Buelens over de jaren zestig in zijn laatste boek en in ons archief. Kristien Bonneure over haar vader Fernand. Els Moors over schrijven, bewaren, herinneren en weggooien. Esmé Bos, Bart Voet en Ben Faes laten muzikaal van zich horen.
vaste opstelling Letterenhuis
Hoe maakt u het?
zondag 28 april 2019 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Breng een bezoek aan het archiefdepot én zie in een mini-expo hoe Paul van Ostaijen een toneeltekst maakt.
grafisch werk Nic van Bruggen
grafisch en poëtisch werk
donderdag 04 april 2019 tot maandag 22 april 2019 van 10:00 tot 16:30
Individuele bezoekers
Een mini-expo met het grafische en poëtische werk van dichter-kunstenaar Nic van Bruggen (1938-1991).
auditorium Letterenhuis
Boekpresentatie
zaterdag 27 april 2019 van 15:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Jan Vanriet, Poëziecentrum en het Letterenhuis presenteren de nieuwe verzamelbundel 'Kouwe kleren. Gedichten 2008-2019' (PoëzieCentrum).
woensdag 08 mei 2019 van 12:30 tot 13:30
Individuele bezoekers
Uw maandelijkse afspraak met een schrijver in het Letterenhuis
Nieuws
Disks, cassettes en geheugenkaarten. Ongetwijfeld boordevol interessante of verrassende informatie. Wie helpt ons aan apparaten om deze in onbruik geraakte informatiedragers te kunnen 'lezen'?
door Jan Lampo
Lees uit Zuurvrij 35 hier alvast de avonturen van Emmanuel de Bom in de Antwerpse bajes in september 1914, geschreven door Jan Lampo.
‘Inspiratie overal!’ is een workshop die jongeren 3de graad BSO en TSO aanmoedigt om hun eigen literaire en creatieve talenten te ontdekken. Ze gaan met tips van radiomaker Tom de Cock op zoek naar inspiratie en maken een literair-artistiek stuk.
Collectie
De collectie van het Letterenhuis groeit voortdurend. Benieuwd naar een aantal recente aanwinsten?
Collectie online
Ontdek in de databank Agrippa over welke personen, verenigingen en onderwerpen het Letterenhuis archief en documentatie bewaart - en zoek naar specifieke correspondentie, handschriften, affiches, foto's en iconografie.
foto Noortje Palmers
Beleef in het museum het grote verhaal van de Vlaamse letteren. Ontdek de honderden schrijvers en de belangrijke thema's van twee eeuwen literatuur.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief