capital-l
lower-h
  • tekening Kim Duchateau

    Letterenhuis

    Het geheugen van de Vlaamse literatuur
Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.
Literaire talkshow

Letterenhuis | Stukken van Schrijvers

Stukken van Schrijvers
De nieuwe literaire talkshow van het Letterenhuis is begonnen! Gastvrouw Cathérine Vandoorne gaat vier avonden in gesprek met schrijvers, acteurs en bijzondere bezoekers die geïnspireerd zijn geraakt door de verhalen die in het Letterenhuis te vinden zijn. Aflevering 1 en 2 zijn nu als podcast te beluisteren.
Activiteiten
donderdag 23 mei 2019 van 20:00 tot 21:30
Individuele bezoekers
Yves Petry over Hugo Claus, schrijvers en de literaire wereld. Dahlia Pessemiers-Benamar over Paul van Ostaijen. Ellen van Pelt over de biografie van schrijver Roger van de Velde. Ludwig Lemaire over onze affichecollectie. Esmé Bos, Bart Voet en Ben Faes laten muzikaal van zich horen.
Uitsnede cover Renga
mini-expo
zaterdag 18 mei 2019 tot zaterdag 08 juni 2019 van 11:00 tot 16:30
Individuele bezoekers
Een mini-expo met schetsen, tekeningen en aantekeningen over het maken van de graphic novel / graphic poem ‘Renga. Gehavende stad’.
Leeszaal Letterenhuis - foto Luc Roymans
dinsdag 21 mei 2019 van 08:30
Individuele bezoekers
Kom tijdens de blokperiode in alle rust studeren in de leeszaal van het Letterenhuis.
Nieuws
Disks, cassettes en geheugenkaarten. Ongetwijfeld boordevol interessante of verrassende informatie. Wie helpt ons aan apparaten om deze in onbruik geraakte informatiedragers te kunnen 'lezen'?
door Jan Lampo
Lees uit Zuurvrij 35 hier alvast de avonturen van Emmanuel de Bom in de Antwerpse bajes in september 1914, geschreven door Jan Lampo.
‘Inspiratie overal!’ is een workshop die jongeren 3de graad BSO en TSO aanmoedigt om hun eigen literaire en creatieve talenten te ontdekken. Ze gaan met tips van radiomaker Tom de Cock op zoek naar inspiratie en maken een literair-artistiek stuk.
Collectie
De collectie van het Letterenhuis groeit voortdurend. Benieuwd naar een aantal recente aanwinsten?
Collectie online
Ontdek in de databank Agrippa over welke personen, verenigingen en onderwerpen het Letterenhuis archief en documentatie bewaart - en zoek naar specifieke correspondentie, handschriften, affiches, foto's en iconografie.
foto Noortje Palmers
Beleef in het museum het grote verhaal van de Vlaamse letteren. Ontdek de honderden schrijvers en de belangrijke thema's van twee eeuwen literatuur.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief