capital-l
lower-h
  • tekening Kim Duchateau

    Letterenhuis

    Het geheugen van de Vlaamse literatuur
Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.
Niet te missen
Een poëziereeks op ATV met stadsdichter Maud Vanhauwaert
Stadsdichter Maud Vanhauwaert gaat in de ATV-reeks ‘Vers geplakt’ op zoek naar sporen van tien overleden dichters in Antwerpen. Met hun versregels maakt ze een nieuw stadsgedicht.
Activiteiten
Leeszaal Letterenhuis - foto Luc Roymans
maandag 09 december 2019 tot donderdag 30 januari 2020 van 08:30 tot 16:30
Individuele bezoekers
Kom tijdens de blokperiode in alle rust studeren in de leeszaal van het Letterenhuis.
foto: Bert Weis
Een speciale kijk in de geheime kamers van de Vlaamse literatuur.
Literaire talkshow

Letterenhuis | Stukken van Schrijvers

Stukken van Schrijvers
Podcast van de literaire talkshow van het Letterenhuis! Gastvrouw Cathérine Vandoorne ging in gesprek met schrijvers, acteurs en bijzondere bezoekers die geïnspireerd zijn geraakt door de verhalen die in het Letterenhuis te vinden zijn. Herbeluister de gesprekken uit 'Stukken van Schrijvers'.
Nieuws
Cover STIJN!
STIJN! - een eenmalige uitgave ter gelegenheid van het overlijden van schrijver Stijn Streuvels (1871-1969) vijftig jaar geleden.
Disks, cassettes en geheugenkaarten. Ongetwijfeld boordevol interessante of verrassende informatie. Wie helpt ons aan apparaten om deze in onbruik geraakte informatiedragers te kunnen 'lezen'?
Zuurvrij 36
Zomeren met Zuurvrij! Bijzondere archief- en literatuurverhalen in een kleurrijk en vrolijk jasje.
Collectie
Collectie online
Ontdek in de databank Agrippa over welke personen, verenigingen en onderwerpen het Letterenhuis archief en documentatie bewaart - en zoek naar specifieke correspondentie, handschriften, affiches, foto's en iconografie.
Het Lijsternest
Streuvelshuis & schrijversresidentie
Het Lijsternest in Ingooigem is de mooie, authentiek bewaard gebleven woning en werkplek van de schrijver Stijn Streuvels (1871-1969). Kom Het Lijsternest en de heerlijke tuin ontdekken tussen 1 april en eind september!
foto Bart Huysmans en Michel Wuyts
Eind jaren twintig beschilderde kunstenaar Jozef Peeters alle muren en plafonds van zijn atelierflat. Een uniek kunstwerk was geboren. Stap in de tijdmachine en ervaar dit intact gebleven driedimensionale schilderij.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief