capital-l
lower-h
  • Letterenhuis

    Het geheugen van de Vlaamse literatuur
Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.

Letterenhuisfestival | Ieder zijn Claus

Letterenhuisfestival | Ieder zijn Claus
Het Letterenhuisfestival op 5 mei: een unieke kans om ieder zijn eigen Claus aan het woord te laten en andermans Claus te ontdekken.
In de kijker
Expo
zaterdag 17 maart 2018 tot zondag 01 juli 2018 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Beleef Claus' niet aflatende inspiratie, zijn taalvirtuositeit en zijn precieuze en indrukwekkende manuscripten, die hij vaak zelf illustreerde. En vang een glimp op van de man achter de vele maskers.
woensdag 02 mei 2018 van 12:30 tot 13:30
Individuele bezoekers
Journalist Dirk Leyman in gesprek met Daan Heerma van Voss over zijn laatste boek 'Noem het liefde'. 'Geloof ik eigenlijk nog wel in de liefde?' is de vraag die het vierendertigjarige hoofdpersonage Thomas Wolf bezig houdt.
Hugo Claus stierf op 19 maart 2008. Tien jaar na zijn overlijden herdenkt Het Letterenhuis, dat het Clausarchief bewaart en langdurige bruiklenen van de auteur in het bezit heeft, samen met vele partners deze literaire duizendpoot.
campagnebeeld 'Hugo Claus. Achter vele maskers'
Evenement
Naar aanleiding van de expo 'Hugo Claus. Achter vele maskers' organiseert het Letterenhuis een leesclub, schrijfworkshops, gesprekken en twee festivals in het teken van Claus.
Prudens van Guyse, ca. 1844
De Koninklijke Academie voor Taal- en Letterenkunde (KANTL) droeg haar archief van Prudens van Duyse en dat van het Nationaal Fonds voor de Letteren over aan het Letterenhuis. Op 10 april 2018 werd deze schenking officieel bezegeld in aanwezigheid van minister Sven Gatz.
De wintereditie van 2017. Met veel Hugo Claus en met mooie verhalen over Van Ostaijen, Van Doesburg, Panamarenko & co, hofdame Lia Timmermans en Dirk Lauwaert!
Collectie
Georges Meir
Raadpleeg de collectie van het Letterenhuis in de leeszaal.
Collectie online
Ontdek in de databank Agrippa over welke personen, verenigingen en onderwerpen het Letterenhuis archief en documentatie bewaart - en zoek naar specifieke correspondentie, handschriften, affiches, foto's en iconografie.
foto Noortje Palmers
Beleef in het museum het grote verhaal van de Vlaamse letteren. Ontdek de honderden schrijvers en de belangrijke thema's van twee eeuwen literatuur.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief