capital-l
lower-h
  • schrijvers geboren in 1920

    Letterenhuis

    Het geheugen van de Vlaamse literatuur
Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.

In deze periode moeten we er alles aan doen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen. Daarom sluiten we de deuren van het museum zolang het nodig is. Ook alle evenementen worden geannuleerd. Bezoekers die tickets kochten, krijgen een persoonlijk bericht.

Onze leeszaal blijft open op afspraak. Uiteraard zorgen we ervoor dat je de leeszaal op een veilige manier kunt blijven bezoeken, rekening houdend met de huidige coronamaatregelen.


Lees meer over de maatregelen van de stad Antwerpen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Nu te zien
Expo 'Oogen die kijken', vanaf 2 oktober in het Letterenhuis
Expo
zaterdag 02 oktober 2021 tot vrijdag 31 december 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
De tentoonstelling 'Oogen die kijken' verkent het opzienbarende fotoarchief van Stijn Streuvels.
Bij de expo
uit het fotoarchief van Stijn Streuvels
Drie avonden over Streuvels en fotografie, over schrijvers en hun memoires en over het oeuvre van Streuvels als inspiratie voor makers vandaag.
DS Bijlage Oogen die kijken
24.09.2021
Met zijn peilende blik documenteerde Stijn Streuvels niet alleen zijn creatieve geest en zijn literaire oeuvre, maar ook de tijd waarin hij leefde. Je ontdekt het in de verhalen van de curatoren van de expo 'Oogen die kijken', van Streuvels' kleindochter en van schrijver Koen Peeters die een tijdje in Streuvels' schrijvershuis verbleef.
foto uit het archief van Stijn Streuvels
naar aanleiding van zijn 150ste verjaardag
Een boek boordevol foto's uit Streuvels' uitgebreide fotoverzameling, een heruitgave van het laatste deel van Streuvels' autobiografische trilogie en een boek met teksten en grafisch werk van jonge schrijvers en illustratoren geïnspireerd op Streuvels.
Niet te missen
foto uit het archief van Stijn Streuvels
donderdag 16 december 2021 van 16:00 tot 22:00
Individuele bezoekers
Op donderdagavond 16 december zet het Letterenhuis samen met nog zeven andere musea in Antwerpen de deuren wagenwijd open. Met 1 nocturneticket van 12 euro verwarm je je een hele avond aan een portie cultuur in alle deelnemende musea.
 

Het Letterenhuis is open
Wegwijzer Letterenhuis
Hier vind je alle praktische informatie in verband met locatie, ticketverkoop, formules, openingstijden, bereikbaarheid en toegankelijkheid van het museum. En over hoe je ook in deze tijden een aangenaam én veilig bezoek aan het museum en de leeszaal brengt.
Leeszaal Letterenhuis
De leeszaal van het Letterenhuis blijft open. Uiteraard zorgen we ervoor dat je de leeszaal op een veilige manier kunt blijven bezoeken, rekening houdend met de huidige coronamaatregelen.
Nieuwe publicaties
cover Zuurvrij 40
Voorjaarsnummer 2021
Ook de nieuwe Zuurvrij staat in het teken van Paul van Ostaijens Bezette Stad, dit jaar honderd jaar jong. Kenners en liefhebbers nemen de lezer mee op avontuur door de wereld van Van Ostaijen, van het ontstaan van de gedichten in Berlijn tot de kwestie rond het grafmonument van Van Ostaijen op begraafplaats Schoonselhof. Abonneer je daarom nu op Zuurvrij en mis dit nummer niet!
De Boekenwereld Bezette Stad
Het maartnummer 2021 van tijdschrift 'De Boekenwereld' is grotendeels gewijd aan Paul van Ostaijen, zijn bundel 'Bezette Stad' en de expo 'Bezette Stad 100!' in het Letterenhuis.
Letterenhuismedewerkers brengen boek uit
borstbeeld van Hendrik Conscience
De biografie van Hendrik Conscience door Johan Vanhecke.
Meer dan 180 jaar na de baanbrekende roman 'De Leeuw van Vlaenderen' in 1838 is nu de eerste wetenschappelijk onderbouwde biografie verschenen van Hendrik Conscience (1812-1883).
boekcover 'Clara. De geheime liefde van Emmanuel de Bom' - Jan Lampo
Clara. De geheime liefde van Emmanuel de Bom door Jan Lampo
Het Letterenhuis herbergt vele geheimen in zijn archieven. De liefde van Emmanuel de Bom voor een prostituee is er een van. Jan Lampo, historicus, schrijver en archivaris in het Letterenhuis, doet in zijn nieuwe boek verslag van deze hartverscheurende verhouding.
Net gemist. Herbekijk of -beluister
Bezette Stad 100! campagnebeeld
Expo
Ga terug in de tijd en dompel je onder in de wereld waarin Van Ostaijen en zijn vrienden leefden en werkten. Van Antwerpen als bezette stad tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Berlijn waar de iconische bundel 'Bezette Stad' werd geschreven.
Hubert Lampo in zijn tuin in Grobbendonk
zijn archief, een podcast en een wandeling
In 2020 zou Hubert Lampo honderd jaar zijn geworden. Dat vieren we met een documentaire en podcast op Klara en een Antwerpse wandeling gebaseerd op 'De Komst van Joachim Stiller'. En met een imposante aanvulling van zijn archief in ons depot.
Literaire reeks
Administratieve kaart van Belgisch Congo en zijne verbindingswegen, 1938, Jules Flamme
Afro-Belgische reflecties op Vlaams Congoproza
Nu standbeelden sneuvelen en ons koloniale verleden serieus tegen het licht wordt gehouden, is het interessant om te kijken hoe we ons literaire erfgoed kunnen contextualiseren en actualiseren door de Vlaamse Congoroman te herlezen.
Aanwinsten
Manuscript Bezette Stad
Voor het eerst te zien in het Letterenhuis
22.02.2021 | Decennialang was het manuscript van de dichtbundel 'Bezette Stad' van Paul van Ostaijen onvindbaar. Maar nu, honderd jaar na de publicatie, is het handschrift opgedoken. Een uniek moment!
archief Anne Westerduin
De Jeugdboekenmaand viert in maart 2021 zijn vijftigste verjaardag. Een goede reden voor het Letterenhuis om de jeugdliteratuur in de collectie extra in de verf te zetten. We doen dat met de nieuwste aanwinsten, de archieven die raadpleegbaar zijn in onze databank en in de leeszaal, en met onze publieksactiviteiten.
Archief Diane Broeckhoven
aanwinst 2020
In 2017 schonk schrijfster en journaliste Diane Broeckhoven al een groot deel van haar papieren literaire archief aan het Letterenhuis. In 2020 vulde zij deze schenking aan met een tweede deel.
fragment uit archief van Kristien Hemmerechts
Nieuwe aanwinst
Het Letterenhuis verwelkomt het archief van Kristien Hemmerechts. Het bevat manuscripten, honderden brieven van bekende schrijvers zoals Leonard Nolens, Patricia De Martelaere, Stefan Hertmans en haar overleden echtgenoot Herman de Coninck, en tal van foto’s.
fragment uit archief van archief Herman de Coninck - Victoriano Moreno
Nieuwe aanwinst
Het Letterenhuis verwerft een cruciale aanvulling op het archief van Herman de Coninck (1944-1997). Het archief bestaat uit manuscripten van zijn gedichten, romanfragmenten en essays, briefwisseling, twee notitieschriftjes uit zijn jonge jaren, foto’s en een vitrinekastje met persoonlijke voorwerpen (een bril, paspoorten, tabak enz.)
Archiefstukken Aster Berkhof
16.06.2020 | Het Letterenhuis verwelkomt het schrijversarchief van Aster Berkhof, die op 18 juni honderd jaar wordt. Het archief bevat manuscripten, foto’s, audio-opnames en voorwerpen zoals Berkhofs typemachine.
Online zijn we altijd open
Bezoek de Jozef Peetersflat virtueel
Online altijd open
Online zijn we altijd open. Ontdek onze collecties online, beluister onze podcasts, bezoek virtueel Het Lijsternest en de Atelierflat Jozef Peeters, blader digitaal door ons berichtenblad Zuurvrij of herbeleef onze expo Velodroom.
Gevel Letterenhuis - foto Luc Roymans
Heb je thuis literair archief, op zolder, in je kelder of in je boekenkast? Wil je weten wat de beste manier is om dat te bewaren? Of overweeg je om het aan het Letterenhuis te schenken? Elke dinsdag tussen 13.30 en 16.30 uur kun je online bij onze medewerkers terecht met al je vragen tijdens het Letterenhuisloket.
Leeszaal Letterenhuis
Voor eenvoudige onderzoeksvragen helpen we je zoveel mogelijk via mail.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief