capital-l
lower-h

Zuurvrij 41

Winternummer 2021-22

Zuurvrij houdt je warm tijdens de koude wintermaanden. Met gastschrijver Jeroen Brouwers, de grote uitverkoop van de Vlaamse literaire erfenis van Emmanuel de Bom, de postume roman van Hendrik Conscience en nog veel meer. En ook in de 41ste editie van Zuurvrij kunnen de recente aanwinsten en de laatste nieuwtjes van het Letterenhuis niet ontbreken.

In dit winternummer vind je snippers uit de oertijd van gastschrijver Jeroen Brouwers, nieuwe documenten over de oorsprong van Willem Elsschots Lijmen en de wordingsgeschiedenis van de allerlaatste – postume – roman van Conscience.

Gastschrijver Jeroen Brouwers

Ook biedt deze Zuurvrij een inleiding op de kostelijke correspondentie van Eriek Verpale en Luuk Gruwez en vertelt het over de bijna rampzalige uitverkoop van de literaire nalatenschap van Emmanuel de Bom.

Brief van Luuk Gruwez aan Eriek Verpale

Maar er is meer: hilarische literaire kritiek in briefvorm van Marnix Gijsen, het verhaal over de Ukkelse literatuurprijs 1956 voor Jan van Nijlen en de levensloop van poppenspeler Walter Merhottein. De jongste Letterenhuisaanwinsten passeren de revue met archief van onder anderen Marleen De Crée, Geert van Istendael, Carla Walschap, Hugo Claus en Anne Westerduin.

Marleen De Crée, schetsboek

De baanbrekende affiches van Edward Penfield zorgen voor extra kleur en klare lijnen, en de brieven van Maarten Peeters voor een inkijkje in het leven van een kunstenaarszoon die tegen wil en dank naar Amerika emigreerde. Ilah’s Cordelia is, als steeds, ongeremd Cordelia.

Inhoudstafel Zuurvrij 41

Zuurvrij, berichten uit het geheugen van de Vlaamse literatuur. Te verkrijgen in het Letterenhuis en in de betere boekhandel. Abonnement (2 jaar, 4 nummers): 20 euro; losse nummers: 6 euro.

Smaakmaker

Emmanuel de Bom en de grote uitverkoop van de Vlaamse literaire erfenis

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief