capital-l
lower-h

Scholen

Scholen kunnen het Letterenhuis gratis bezoeken. Er zijn pakketten en workshops voor de derde graad secundair onderwijs én voor NT2-opleidingen.
In de kijker
expo Boem Paukeslag. Bezette stad 100!
Bezette Stad in de klas
Paul van Ostaijens dichtbundel 'Bezette Stad' bestaat dit jaar exact 100 jaar. Oud, maar absoluut niet out. Desolate straten, angst en eenzaamheid, maar ook rebellie, ingehouden jeugdige vreugde en kunstuitingen. Het lijkt wel over deze coronatijden te gaan. En net daarom ontwikkelden we enkele creatieve lespakketten over taalgebruik, emoties, gedichten in de tijd, typografie ...
studenten tijdens workshop in het Letterenhuis
Vanaf 22 april kan je met je klas terug op bezoek komen in het Letterenhuis. We reserveren donderdagvoormiddag speciaal voor klassen. Zo kan je coronaproof het museum bezoeken met je klasbubbel zonder dat er andere bezoekers aanwezig zijn.
In de klas
Lessenpakketten over 'censuur en vrije meningsuiting' en over 'vluchtelingen' voor de tweede en derde graad secundair onderwijs. Leerlingen werken in de klas met archiefstukken en verwerven zo kritische onderzoekvaardigheden en leren reflecteren.
Gangreen 1: Black Venus
Het Letterenhuis is het geheugen van de Vlaamse literatuur. We bewaren een heleboel interessant materiaal voor het onderwijs. Ben je op zoek naar bronnen over de Vlaamse literatuur en geschiedenis om te gebruiken in lessen? Om je zoektocht makkelijker te maken selecteerden we alvast documenten en thema’s en geven we suggesties om hiermee in de klas aan de slag te gaan.
affiche uit collectie expo Velodroom
Expo Velodroom in de klas
Aan het einde van de 19e eeuw wordt de fiets een rage. Jong, oud, arm, rijk, man, vrouw. Iedereen gaat de fiets op. Fietsen is vrijheid. Denk samen met je leerlingen kritisch na over mobiliteit en fietsen tijdens de belle époque en vandaag.
In het museum
Archief -  © Ans Brys
Een bezoek aan de museumopstelling over 200 jaar literatuur in Vlaanderen sluit vooral aan bij de leerstof Nederlands uit de laatste jaren van het secundair onderwijs.
foto Michel Detobel / Stad Antwerpen
Voor NT2-opleidingen is een bijzonder arrangement uitgewerkt, ‘Waar of niet waar?’.
‘Inspiratie overal!’ is een workshop die jongeren 3de graad BSO en TSO aanmoedigt om hun eigen literaire en creatieve talenten te ontdekken. Ze gaan met tips van radiomaker Tom de Cock op zoek naar inspiratie en maken een literair-artistiek stuk.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief