capital-l
lower-h

Atelierflat Jozef Peeters

Eind jaren twintig beschilderde kunstenaar Jozef Peeters alle muren en plafonds van zijn atelierflat. Een uniek kunstwerk was geboren. Stap in de tijdmachine en ervaar dit intact gebleven driedimensionale schilderij.

Klik op het groene punt om de tour te starten of bekijk de tour op beeldvullend formaat.

Gesamtkunst

Jozef Peeters(1895-1960) was een van de eerste abstracte schilders van België. Hij organiseerde congressen, theoretiseerde over de moderne kunst en correspondeerde met de halve Europese avant-garde. Begin jaren twintig maakte hij met Michel Seuphor het tijdschrift Het Overzicht, iets later met E. du Perron het blad De Driehoek

Intacte tijdmachine

Niet alleen beschilderde Peeters de kleine flat aan de Antwerpse de Gerlachekaai, hij ontwierp er ook kasten, bedden en plafondlampen. Dochter Godelieve (1924-2009) waakte na haar vaders overlijden bijna vijftig jaar over dit unieke erfgoed, waar Paul van Ostaijen en de hele Antwerpse avant-garde over de vloer kwam. Ze legateerde het intussen beschermde interieur met alles erop en eraan aan de stad Antwerpen.

Documentaire 'In De Schaduw Van Jozef Peeters

In deze documentaire komen verschillende mensen aan het woord, elk met hun verhaal over Jozef Peeters.

Samenwerking

Het Letterenhuis, dat ook Jozef Peeters’ archief bewaart, zorgde er met de dienst Collectiebeleid/ Behoud & Beheer voor dat alle schilderingen, kunst- en gebruiksvoorwerpen in de flat weer in uitstekende conditie verkeren. 

Bezoek

Boek een rondleiding door de atelierflat en beleef dit unieke kunstenaarsatelier! Alle informatie en inschrijvingen via deze link naar Experience Antwerp.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief