Overslaan en naar de inhoud gaan

Infosessie 'Collectie in de klas'

tijdens de dag van het literatuuronderwijs van KULeuven

Op 18 november gaf educatief medewerker Lisa een infosessie op de dag van het literatuuronderwijs van de KULeuven over het nieuwe online aanbod ‘Collectie in de klas’. Kon je er niet bij zijn? We herhalen hier de belangrijkste punten.

Wat is collectie in de klas?

Collectie in de klas zijn thematische collecties waarin we verschillende soorten bronnen samenbrengen, deze contextualiseren en inspiratie bieden om ze in de klas te gebruiken.

Waarom doen we dit?
We hebben een bron aan interessant materiaal voor het onderwijs, waarvan veel al gedigitaliseerd is. Toch is het voor leerkrachten niet altijd even makkelijk om dit materiaal te vinden in onze databank. Vanuit deze bezorgdheid groeide het collectie in de klas idee. Het is een manier om onze collectie toegankelijker te maken voor leerkrachten.

De eerste collectie Congoromans gaat over de beeldvorming van Congo en de kolonisatie in de Vlaamse literatuur aan de hand van vier romans.

Hoe kan je de collectie gebruiken?

We hebben er voor gekozen om geen uitgewerkte lessen aan te bieden, maar bouwstenen: bronnen met de nodige context en inspiratie. Zo kan je deze bronnen en opdrachten makkelijk integreren in bestaande lessen of nieuwe lessen opbouwen.

Hoe is de collectie Congoromans opgebouwd?

Op de overzichtspagina van de collectie vind je de verschillende romans en info over hoe je met de collectie aan de slag kan gaan. Je kan enkele bronnen selecteren, inpassen in je lessen en putten uit de inspiratievragen om de bronnen klassikaal te bespreken. Je kan ook nieuwe lessen opbouwen aan de hand van de bronnen: de leerlingen kunnen, met behulp van de bronpaspoort, de meningen van de auteurs vergelijken. Ze kunnen onderzoeken welke invloed de achtergrond van de auteurs, tijd waarin ze leefden en hun connectie met Congo hadden op hun werk. We geven ook suggesties om vakoverschrijdend te werk te gaan: mogelijke opdrachten voor het vak Nederlands, geschiedenis en aardrijkskunde.

Afhankelijk van de collectie is deze onderverdeeld in een aantal deelcollecties. De collectie Congoromans bestaat uit vier romans met telkens een apart pagina.

Bovenaan vind je een korte samenvatting van de roman. Daaronder vind je fragmenten uit de roman en documenten (brieven, interviews, krantenknipsels) die meer inzicht geven in de visie van de schrijver over de kolonisatie van Congo en hoe de roman ontvangen werd.

Na de fragmenten en bronnen vind je inspiratievragen die je klassikaal kan bespreken of leerlingen zelf laten oplossen.

Onderaan vind je achtergrondinformatie over hoe de roman tot stand kwam, de tijd waarover de roman handelt (een korte historische schets van koloniaal Congo in die periode) en over de auteur zelf.

De collecties zullen steeds via dit stramien opgebouwd worden, zodat het herkenbaar en makkelijk werkbaar is.

Op deze pagina kan je je aanmelden om op de hoogte te blijven van nieuwe collecties die online komen. Volgend jaar komt er een collectie rond bezette stad, maar ook rond verhaalsoorten, vluchtelingen en censuur staan er collecties aan te komen.

Heb je zelf een idee, laat het dan ook zeker weten via lisa.willemaerts@antwerpen.be .

Hoe kan je opzoeken in onze databank?

Dit kan op 3 manieren:

  • Op naam: naam van de schrijver of organisatie
    • Dit is de makkelijkste manier om het archief van een bepaald persoon of organisatie te doorzoeken. Je typt de naam bijvoorbeeld Cyriel Buysse, in en dan krijg je de verschillende personen/organisaties met die naam te zien. Je klikt op degene die je zoekt. Dan kom je terecht op een overzichtspagina met algemene info over de persoon/organisatie. Door te klikken op 'archief van Cyriel Buysse' krijg je een overzicht van het beschreven archief. Hier kan je dan zoeken tussen de handschriften, brieven, … . Je kan doorklikken tot op stukniveau. Als een bepaald stuk nog niet gedigitaliseerd is, kan je het aanvragen om te bekijken in de leeszaal of om het te laten digitaliseren en opsturen via mail. Hiervoor kan je mailen naar leeszaal_letterenhuis@antwerpen.be.
  • Op trefwoord: zoeken in archieven of deelcollecties
    • Ben je niet op zoek naar een specifiek auteur/organisatie, maar naar bijvoorbeeld naar een stuk over Congo. Dan kan je zoeken op het trefwoord ‘Congo’. Je kan er voor kiezen om in de beschrijvingen van de archiefstukken (manuscripten, typoscripten) te zoeken of in de deelcollecties (beschreven brieven, handschriften, foto’s, affiches, aquarellen, schilderijen). Je krijgt dan alle stukken te zien met Congo in de beschrijving.
  •  Bladeren
    • Dit is de meest omslachtige manier. Je bladert door de archiefboom. Je kan kiezen uit de verschillende typen archiefvormers (persoonsarchieven, tijdschriftarchief, uitgeverij-archieven en archieven van andere organisaties). Daarna krijg je een alfabetische lijst van de verschillende archiefvormers en hun archiefboom. Dit kan handig zijn als je voor een onderzoeksopdracht op zoek bent naar enkele personen en instellingen waarrond je leerlingen zullen werken, maar als je op zoek bent naar een specifiek stuk kan je beter zoeken op naam of trefwoord.

 

Wat is Collectie.antwerpen.be?

Collectie.antwerpen.be is de beeldbank van de musea van de stad Antwerpen. Musea kunnen hier hun kunst en erfgoedcollecties mee ontsluiten. Je vindt er hoogwaardige foto’s en scans van rechtenvrije collectiestukken. Het auteursrecht op deze stukken is verjaard en ze zijn vrij toegankelijk, maar een bronvermelding wordt wel steeds geapprecieerd als je de scans gebruikt. Deze collectie wordt regelmatig aangevuld met nieuw materiaal.

Op de deelpagina van het Letterenhuis kan je zoeken via de zoekfunctie rechtsboven of snuisteren in de verschillende deelcollecties die je via de taakbalk bovenaan kan aanklikken, bijvoorbeeld 'hoogtepunten' met handschriften van o.a. Consicence en Van Ostaijen of 'schrijvende vrouwen' zoals Virginie Loveling.

Meld je aan voor de nieuwsbrief