capital-l
lower-h

Donderdagen van de Poëzie najaar 2021

Ook in 2021 trakteert Antwerpen Boekenstad u twee keer per maand op een boeiende poëziemiddag in het Letterenhuis en Bibliotheek Permeke. Piet Piryns polst in het Letterenhuis naar de favoriete dichters van de gasten die uit eigen en andermans werk voorlezen. Bij ons maak je kennis met:

Carmien Michels

23 september, 12u30-13u30

Carmien Michels, foto: Tom Hannes

Carmien Michels (1990) is een schrijver en performer uit Leuven die vanaf haar studies Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen woont en werkt. Als afstudeerproject leverde ze een roman af We zijn water (2013) terwijl ze naam maakte als slamster en zo in 2016 het Nederlands en Europees Kampioenschap Poetry Slam won en brons haalde op het Wereldkampioenschap in Parijs. Na haar tweede roman Vraag het aan de bliksem (2015) kwam  haar poëziedebuut We komen van ver (2017) waarmee ze in binnen- en buitland toerde.  Daarnaast organiseert, presenteert, onderzoekt, cureert, jureert en doceert ze en werkt ze samen met artiesten van alle slag. Ze is huisverteller van M Museum Leuven, bestuurslid van PEN Vlaanderen en gastdocent aan verschillende kunstscholen. Van 2017 tot 2019 is Carmien Michels een van de jonge auteurs in het Europese talentonwikkelingsprogramma CELA .

Piet Piryns gaat met deze actieve jonge dame in gesprek over haar poëzietraject en over dichter die haar hebben beïnvloed.

 

Annemarie Estor wordt vervangen door Luuk Gruwez

28 oktober, 12u30-13u30

+++ Annemarie Estor kan helaas donderdag 28 oktober niet aanwezig zijn. Ze wordt vervangen door Luuk Gruwez, een dichter met een serieuze staat van dienst. +++

Annemarie Estor (1973) groeide op in Nederlands Limburg en woont en werkt ondertussen al vele jaren in Antwerpen. In 2010 verscheen haar eerste dichtbundel, Vuurdoorn me, waarvoor zij de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut 2011 kreeg. Het lange nachtmerrieachtige gedicht De oksels van de bok werd bekroond met de Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel 2013. Daarna volgden Dit is geen theater meer, Niemandslandnacht en De bruidsvlucht. Estor werkt niet alleen als dichter maar ook als illustrator (ze maakte met Lies Van Gasse het project Hauser dat ze in het Letterenhuis tentoonstelden) en essayist. Zij is sinds 2010 redactielid bij het cultureel maatschappelijk tijdschrift Streven. Piet Piryns gaat met Estor in gesprek over haar poëzieparcours en de dichters die van belang zijn (geweest) voor haar poetica.

 

Roel Richelieu Van Londersele

25 november, 12u30-13u30

Roel Richelieu van Londersele, foto: Michiel Hendryckx

Roel Richelieu van Londersele is auteur van poëzie, verhalen, romans en essays, alsook vertaler en etser-schilder. Hij publiceerde een tiental dichtbundels en was de eerste stadsdichter van Gent. Hij kreeg diverse literaire prijzen waaronder de Prijs voor Literatuur van de Stad Gent, de Louis Paul Boonprijs en de Herman de Coninckpublieksprijs 2010. Hij stichtte het tijdschrift Koebel, waarin vele tijdgenoten debuteerden, en richtte enkele jaren geleden tezamen met Charles Ducal het platform www.hetgezeefdegedicht.be op om debutanten kansen te geven. Uitgeverij De Zeef is een spin-off van dit initiatief. Van Londersele gaat met Piet Piryns in gesprek over zijn poëzie-oeuvre en dichters die belangrijk zijn geweest voor zijn dichterschap.

 

Praktisch

  • Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen

    23/9 Carmien Michels

    28/10 Annemarie Estor

    25/11 Roel Richelieu van Londersele

  • telkens van 12.30 tot 13.30 uur
  • gratis toegang

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief