Overslaan en naar de inhoud gaan

Verwerkt archief

Onze collectie groeit elk jaar aan. Hele archieven en losse stukken komen hier binnen in kartonnen dozen, koffers of gewoon in stapeltjes. Uiteraard willen we die archieven zo snel mogelijk beschikbaar maken voor onderzoekers en publiek. Onze medewerkers sorteren en beschrijven elk jaar zo'n 100 meter archief.

Rob van Roosbroeck met Marnix Gijsen

Rob van Roosbroeck, historicus met oorlogsverleden(s)

door Emma Giebens

Het archief van de historicus Rob van Roosbroeck (1898-1988) werd in 1987 door zijn dochter Greta en haar man Hugo van der Hallen aan het Letterenhuis geschonken. Het werd onlangs geordend en geïnventariseerd en is – mits toestemming van de erven – voor onderzoek beschikbaar.

Emiel van Hemeldonck, geboren verteller

door Rita Machiels

Emiel van Hemeldonck (1897-1981) was een geboren verteller – zowel voor de jeugd als voor volwassenen. Zijn breed uitgewerkte streek- en historische romans en verhalen boeiden een groot publiek. Van Hemeldoncks archief in het Letterenhuis is nu geïnventariseerd en beschreven.

Gie Bogaert

Gie Bogaert, een stille schrijver

door Freddy Robberechts

Gie Bogaert (1958) schrijft in alle stilte aan zijn romans, korte verhalen, columns en scenario’s. Zijn nog steeds aangroeiende archief in het Letterenhuis toont zijn indrukwekkende manier van ‘componeren’; het is nu volledig geïnventariseerd. 

Archief Aster Berkhof

Aster Berkhof - verwerkt archief

Ontspanning en engagement in 101 titels

Aster Berkhof (1920 –2020) is een van de meest gelezen auteurs uit de 20ste-eeuwse Vlaamse literatuur. Aan de vooravond van zijn honderdste verjaardag in 2020 verwierf het Letterenhuis zijn archief dat nu verwerkt is. Archivaris Mathias Balemans vertelt over de verwerking van het archief.

Archief in de kijker: duizendkunstenaar Tone Brulin

Archief in de kijker: duizendkunstenaar Tone Brulin

Het omvangrijke archief van de in Antwerpen geboren en in Maleisië gestorven theatermaker Tone Brulin werd onlangs geïnventariseerd en raadpleegbaar gemaakt in de online databank van het Letterenhuis.
Het zijn sporen en bewijzen van een uitzonderlijk productief en geëngageerd leven.

Ida Wasserman, knipselalbum

Een stukje Antwerps theater ontsloten

De archieven van Joris Diels, Ida Wasserman en Lon Landau

Tom Lanoye droeg zijn roman De Draaischijf op aan Lon Landau; de hoofdpersonages Alex Desmedt en Lea Liebermann in de roman baseerde hij op het theaterkoppel Joris Diels en Ida Wasserman. De archieven in het Letterenhuis van deze drie figuren vormden een bron van inspiratie voor de roman. Het was voor het Letterenhuis de aanleiding om de verwerking van de collectie Lon Landau en van het archief van Joris Diels en Ida Wasserman op punt te zetten.

materiaal uit het archief van Jo Verbrugghen

Verwerkt archief: Jo Verbrugghen

Door Freddy Robberecht

Het archief van de dichter, novelle- en romanschrijver, kunstcriticus en tentoonstellingsmaker Jo Verbrugghen werd in 2008 door zijn weduwe aan het Letterenhuis geschonken en recent verwerkt. Het getuigt van zijn belangstelling voor de beeldende kunsten en kunstenaars.

Archief van Burssens

Amaat Burssens

Fragmenten uit een archief

Het Letterenhuis bewaart een kleine selectie archivalia van Amaat Burssens (1897-1983), taalkundige, specialist Afrikaanse talen, broer van de bekende schrijver Gaston Burssens en vader van de schilder Jan Burssens.

Hubert Lampo - archief ontsloten

Archief van Hubert Lampo ontsloten

De inventarisering van het omvangrijke archief van de Vlaamse schrijver Hubert Lampo (1920-2006) is compleet. Het gaat om  127 archiefdozen, samen goed voor veertien strekkende meter.

Persoonsarchief Maurits Sabbe

Maurits Sabbe

Persoonsarchief

Zes dozen archief van de auteur Maurits Sabbe (1873–1938) zijn deze zomervakantie toegankelijk gemaakt. Sabbe schreef graag gelezen romans, vele verhalen en ook herhaaldelijk opgevoerde theaterstukken. 

Hoop en Liefde

Hoop en Liefde

Verwerkt archief

Het archief van de ‘Toon-, Tooneel en Letterkundige Maatschappij’ Hoop en Liefde biedt een interessante kijk op het toneel- en verenigingsleven in Antwerpen vanaf de 19de eeuw. Het archief werd ontsloten en is nu voor iedereen raadpleegbaar.

NIR ontwerpen

Het archief van Maurits Bilcke ontsloten

grasduinen in de geschiedenis van de Belgische abstracte kunst

Het archief van Maurits Bilcke – goed voor 63 archiefdozen of ruim zeven en een halve meter – is even veelzijdig als de activiteiten van de in Hoogstraten geboren dichter, grafisch kunstenaar en kunstcriticus. 

Cor Ria Leeman

Verwerkt archief: Cor Ria Leeman

Sneak preview uit Zuurvrij 42

Stagiair Ester Claes ontsloot het archief van (jeugd)schrijver Cor Ria Leeman. Maak via een sneak preview uit de komende Zuurvrij kennis met het archief van deze auteur.

Bernard Kemp

De nalatenschap van een genereuze literator

Het archief van Bernard van Vlierden / Bernard Kemp

Het archief van Bernard Kemp werd nauwgezet geordend en beschreven door Freddy Robberecht, een gedreven vrijwilliger van het Letterenhuis.

Gilbert Verschooten

Verwerkt archief: Gilbert Verschooten

Stagiair Tijmen den Ouden ontsloot het archief van cinefiel Gilbert Verschooten

Maak kennis met het archief van deze auteur over filmgeschiedenis, en pleitbezorger voor de fantastische film.

Collectie Baestaens - handschrift Felix Timmermans

Archiefverwerking 2020

In de loop van 2020 werd in het Letterenhuis ruim 100 meter archief ontsloten voor onderzoekers en publiek in onze databank Agrippa.

Meld je aan voor de nieuwsbrief